19 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Admiraţi pe viu insectele care au inspirat producătorii de SF-uri!
Admiraţi pe viu insectele care au inspirat producătorii de SF-uri!
Săptămâna trecută, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a avut loc vernisajul expoziţiei „Fasmidele, curiozităţi ale naturii”, manifestare în premieră în România, fiind pentru prima dată când se deschide într-un muzeu o expoziţie cu o asemenea tematică.
„Expoziţia va rămâne deschisă la muzeul nostru până pe 31 martie 2011 şi suntem siguri că va fi un succes. Cei care ne vor vizita vor avea ocazia să descopere prin intermediul exponatelor o lume mai puţin cunoscută lor, cea a fasmidelor, o categorie de insecte care pot fi considerate nişte curiozităţi ale naturii prin aspectul şi caracteristicile lor,” a declarat Camelia Burluc, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
Publicul prezent la vernisaj, în mare majoritate format din tineri stundenţi, a primit cu interes acestă expoziţie. „E ceva nou pentru mine. Nu ştiam că există asemea insecte şi mă bucur că am venit astăzi la muzeu. Le voi spune şi colegilor mei să vină aici. E foarte interesant!”, a declarat Marius O., în vârstă de 20 ani.
Fasmidele reunesc un grup de insecte, cu sau fără aripi, cu corpul drept, lung şi subţire, experte în arta camuflării şi care pot imita foarte bine rămurele sau frunze încât nici măcar o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista. Pot fi confundate adesea cu spini, fire de iarbă sau scoarţă de copac. Mai sunt şi alte ordine de insecte care cuprind anumite specii ce posedă capacitatea de homocromie şi mimetism, dar la fasmide toate speciile au aceste însuşiri. „Există în lume oameni care cresc aceste insecte ca pe nişte „insecte de companie”, fiind uşor de întreţinut. Se fac chiar schimburi de fasmide între aceşti pasionaţi. Ele nu sunt periculoase pentru om, fiind erbivore. În cadrul acestei expoziţii avem expuse aproximativ 70 de exemplare din diferite specii de fasmide,” a adăugat muzeograf dr.biolog Cecilia Şerban, coordonatoarea expoziţiei.
Fasmidele se întâlnesc cu precădere în America de Sud şi Asia, în zone cu vegetaţie bogată. Denumirea fasmidelor derivă de la cuvântul grecesc phasma, ce se traduce fantomă sau spirit. În limba engleză, aceste insecte sunt denumite baghete, bastoane sau scrisori vii.
Programul de vizitare, la muzeu, este de miercuri până duminică între orele 9 şi 17.


Articole înrudite