A devenit un obicei ca, după ce se întâmplă o tragedie care nu are loc în Galaţi, la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă să se discute cazul pentru a căuta ce opţiuni ar exista într-o situaţie similară. Aşa s-a întâmplat şi după accidentul aviatic din Apuseni, când principala problemă a constituit-o localizarea victimelor. S-a găsit o soluţie proprie şi care nu costă un leu ca echipajele să localizeze persoanele dacă, în urma interpretării datelor trimise prin dispecerat, oamenii dispăruţi nu pot fi găsiţi. Numai că soluţia găsită este funcţională doar dacă victima are un telefon mobil inteligent.
„Am avut o instruire cu tot personalul Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru a discuta ce s-a întâmplat în Apuseni şi cum am putea noi reacţiona într-o situaţie de nelocalizare a victimei. Ne-am gândit ce am putea face noi dacă am fi puşi într-o astfel de situaţie. Şi am găsit o soluţie, care nu costă deoarece folosim dotarea existentă. Dar această soluţie este funcţională doar dacă victima sau altcineva de la locul accidentului au telefon inteligent. Tot sistemul poate fi aplicat deoarece toate ambulanţele noastre au instalat sistem GPS. Aşa că, după ce dispeceratul 112 ne dă cazul, în majoritatea situaţiilor avem şi numărul de telefon al celui care a sunat şi care este fie victimă, fie se află la locul faptei. Dacă acest apel este făcut de pe un telefon inteligent şi nu găsim victima, atunci avem două opţiuni: fie telefonul victimei transmite automat coordonatele şi pe seama acestora se face localizarea pe hărţi, fie, dacă nu, solicităm echipajului care este pe ambulanţă să ceară victimei sau celui care a sunat să ne dea coordonatele. Acesta sunt uşor de aflat de pe aplicaţia Busolă, aplicaţie care este prevăzută pe majoritatea telefoanelor inteligente, sau dacă nu, se poate descărca gratuit. Luând coordonatele exacte, acestea sunt introduse pe GPS-ul ambulanţei şi se află locaţia exactă a celui care a sunat. Dacă sunt probleme, să zicem, la maşină, cu GPS-ul, coordonatele sunt trimise în dispecerat, care le introduce pe hărţi sau pe alte aplicaţii cu hărţi şi se află imediat locaţia”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Nu este prima oară când la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă se realizează întruniri în urma cărora se găsesc soluţii. În general, după orice tragedie întâmplată în ţară, în care să fie implicate şi serviciile de salvare, se discută cazul şi se caută modalităţi de rezolvare.