Mutare surprinzătoare a conducerii Curţii de Apel Galaţi, care a decis să îi evacueze în weekend pe avocaţi din camerele ocupate la parterul Palatului Justiţiei. „Am procedat în această manieră pentru a nu se produce scandal. S-au schimbat yalele, iar cheile sunt păstrate de jandarmi”, a declarat judecătorul Mihaela Neagu, preşedintele Curţii de Apel Galaţi. Măsura a fost luată în contextul intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, estimându-se că vor fi angajate alte 20 de persoane la instanţele care funcţionează în Palatul Justiţiei. Tribunalul intenţionează să amenajeze, în camerele unde activează în prezent avocaţii, mai multe arhive, camere de consiliu pentru cauzele civile şi birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat în 2013. Avocaţii sunt foc şi pară după cele întâmplate şi au anunţat deja Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România.
„Vom sta pe holuri de acum încolo. Eu am venit cu propunerea să nu mai intrăm deloc în şedinţele de judecată, dar colegii nu au fost de acord”, a declarat avocatul Domnica Toader.
250 de avocaţi, îngrămădiţi pe 25 metri pătraţi
Decizia Curţii de Apel Galaţi a fost cumva grăbită şi de hotărârea Adunării Generale a avocaţilor de la sfârşitul săptămânii trecute, care a decis să nu părăsească cele cinci camere ocupate în Palatul Justiţiei.
„Măsura este fără precedent în existenţa Baroului Galaţi şi a relaţiilor interinstituţionale dintre Barou şi instanţe, este lipsită de orice normă de civilizaţie şi necaracteristică magistraţilor. Credem că acest gen de măsuri luate noaptea, este de natură să afecteze în mod serios capacitatea corpului avocaţilor, de a le înţelege şi accepta, cât şi pe aceea de a-şi desfăşura în bune condiţiuni activitatea proprie, cât şi pe a corpului de care aparţin” a precizat Consiliul Baroului Galaţi.
Avocatul Ion Popa, decanul Baroului, crede că prin acţiunea din weekend a Curţii de Apel Galaţi s-a încălcat legea 51/1995, ce prevede că Ministerul Justiţiei este obligat să asigure avocaţilor spaţii pentru a-şi desfăşura activitatea.
„Am cerut să se amâne momentul predării camerelor până în aprilie 2013, până când ne vom construi nişte spaţii în Palatul Justiţiei. Totul s-ar fi realizat pe cheltuiala noastră, a avocaţilor, iar spaţiile ar fi fost gata în două săptămâni, dar nu am găsit înţelegere. Acum vom avea zilnic 250 de avocaţi înghesuiţi într-un spaţiu de 25 de metri pătraţi”, a declarat avocatul Ion Popa.