17 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Canicula şi-a făcut simţită prezenţa, iar până duminică toată ţara, deci şi gălăţenii vor fierbe şi la 39 de grade la umbră. „Pe lângă supermarketurile unde s-au pus la punct centre de prim ajutor, unde sunt asistente medicale şi apă rece, în toate farmaciile gălăţenii vor avea posibilitatea să bea apă rece şi să se răcorească la aer condiţionat. Din păcate, a crescut tot ce înseamnă apel primit de la persoane care suferă de căldură, cel mai mult fiind afectată categoria de vârstă peste 60 de ani dar şi copiii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Apelurile primite în dispeceratul Ambulanţei şi la SMURD de la persoane afectate de caniculă au crescut cu 20-30% faţă de o perioadă obişnuită. „Au fost miercuri toată ziua 7 persoane leşinate pe străzi din pricina căldurii. Joi, până la ora 13, am mai avut trei astfel de cazuri, dar până la sfârşitul zilei e clar că numărul lor va creşte, deoarece, în majoritatea cazurilor, astfel de situaţii se petrec mai frecvent după ora 14. Persoanele în vârstă au fost cele mai afectate”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Sfaturi de la SMURD
„Nu beţi lichide care conţin cofeină, alcool sau mari cantităţi de zahăr - acestea pot favoriza o mai mare pierdere de lichide din organism. Dacă trebuie să lucraţi afară, încercaţi să limitaţi activitatea dumneavoastră din exterior la dimineaţa sau seara. Încercaţi să vă odihniţi des în locuri umbrite, în aşa fel încât termostatul organismului dumneavoastră să aibă o şansă să se refacă. Dacă manifestarea căldurii vă face ca inima să bată mai repede şi vă produce o jenă la respiraţie, OPRIÞI orice activitate. Mergeţi într-un loc răcoros şi odihniţi-vă, în special dacă sunteţi ameţit, confuz, slăbit sau obosit”, se arată în comunicatul ISU Galaţi, semnat de cpt. Eugen Chiriţă.
Semne de şoc caloric
Semnele de alarmă ale şocului caloric variază, dar pot include următoarele: o temperatură extrem de ridicată a corpului (peste 40 de grade), pielea roşie şi uscată (fără transpiraţie), puls rapid şi puternic, dureri de cap, ameţeli, cefalee, greaţă şi vărsături, confuzie, pierderea cunoştinţei. Dacă dumneavoastră sau o altă persoană prezintă unele dintre aceste semne, sunteţi în faţa unei urgenţe care ameninţă viaţa. Solicitaţi prin apelul unic de urgenţă 112 intervenţia imediată a unui medic, care să acorde asistenţa medicală corespunzătoare. Victima trebuie pusă la umbră şi răcită prin orice mijloace posibile. Uneori victima poate prezenta contracturi involuntare ale musculaturii, ca un rezultat al şocului termic. Dacă apare voma, asiguraţi-vă că sunt libere căile aeriene, întorcând victima pe lateral.


Articole înrudite