Timp de o săptămână, profesorii de la Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” vor preda la ore cu banderole albe pe braţ – aşa au ales ei să “sărbătorească” Zilele Colegiului, înfiinţat la 1864, ca o şcoală comercială, în fapt, prima şcoală cu profil economic din România, unitate de învăţământ înfiinţată personal de Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu.
Deşi cu o istorie de glorie în spate, dar şi cu rezultate actuale academice pe măsură, Colegiul Al. Ioan Cuza trece printr-o perioadă de frământări. Cadrele didactice se află în grevă japoneză, iar săptămâna au început-o cu un protest, în viscol, afară, pe treptele liceului pe care, de la 1 februarie, ar trebui să îl părăsească.
După ce a funcţionat în sediul actual timp de aproape 60 de ani, Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” se va muta în fosta Şcoală nr. 8, din Ţiglina I (strada Saturn nr. 26), conform hotărârii de CL nr. 460 din 27.10.2015. Colegiul Al. Ioan Cuza a fost experizat şi încadrat în clasa de risc seismic III. Cum clădirea este retrocedată proprietarilor de drept (conform legilor proprietăţii) şi cum Primăria nu mai este proprietar pe clădire, sediul nu a mai beneficiat, în ultimii ani, de nici o lucrare de modernizare sau consolidare. Fiind o clădire cu risc pentru elevi, s-a luat decizia mutării celor 900 de copii care învaţă aici într-o altă şcoală. Din cele trei variante pe care Inspectoratul Şcolar şi Primăria le-au prezentat profesorilor şi părinţilor elevilor de la Cuza (fosta Şcoală nr.8, Liceul de Marină sau Liceul Traian), s-a optat pentru prima variantă şi, ca atare, CL a votat mutarea Liceului Cuza în Ţiglina I. Acum însă au apărut nemulţumiri, căci profesorii de la Cuza spun că nu există spaţiu suficient la fosta Şcoală nr. 8, cu atât mai mult cu cât acolo funcţionează şi Grădiniţa nr. 59, pe care cadrele didactice o vor mutată de acolo.
“Când am fost de acord să ne mutăm acolo, ni s-a promis că grădiniţa se va muta de acolo, că vom primi integeral spaţiul. Dar grădiniţa este tot acolo, iar spaţiile pentru Cuza sunt total insuficiente. Nu avem o sală de sport, nu este spaţiu pentru secretariat, s-au improvizat camere pe casa scării, cabinetul medical funcţionează vizavi de toaleta elevilor... Nu sunt condiţii suficiente pentru a încăpea cu tot efectivul”, a spus Cristian Enache, profesor de istorie la „Cuza”.
Profesorii au mai susţinut că nu sunt asigurate normele P.S.I prevăzute de I.S.U, care de altfel reprezintă motivul principal pentru care CNAIC este nevoit sa părăsească sediul actual, şi au cerut Primăriei Galaţi o soluţie definitivă, de viitor.
“Înţelegem că aceasta este o soluţie temporară. Dar vrem o soluţie definitivă, fie cumpărarea actualului sediu, fie alocarea, de către Primărie, a banilor pentru finalizarea lucrărilor la campusul Cuza, început de ani de zile şi niciodată finalizat”, a spus o altă profesoară. „Ştim că rămânând aici oricum suntem periclitaţi, clădirea este cu risc seismic major de zece ani, dar nici nu putem să ne ducem undeva unde ceea ce ne-a oferit Primăria chiar nu este decent. Nu suntem respectaţi, acest Colegiu a dat oameni de vază Galaţiului. Ei chiar nu îşi îndreaptă privirile spre noi? Nu pot să cred. Deci avem o singură ieşire pe lateral. În cazul în care se va întampla o calamitate naturală sau un incendiu, cum scoatem 900 de copii pe o singură ieşire? Noi nu mai vrem un al doilea caz Colectiv, nu suntem martiri”, a spus şi Ştefania Toderaşcu, profesoară de limba germană.
Profesorii au protestat, scandând ”Nu vă fie frică, Cuza se ridică”, iar unii au afişat pancarte cu mesajele ”Vrem să învăţăm în condiţii civilizate” şi ”Vrem respect pentru Colegiul Cuza”.
Autorităţile spun că noul sediu e adecvat
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu a precizat că noul spaţiu (fosta Şcoală nr. 8) are aviz de la ISU şi că soluţia de relocare a Colegiul Cuza în spaţiul respectiv a aparţinut ISJ Galaţi, iar Consiliul Local nu a putut decât să-şi dea acordul.
Şi conducerea ISJ Galaţi şi-a exprimat un punct de vedere. Potrivit inspectorului şcolar general Mioara Enache, profesorii şi părinţii de la Cuza au fost de acord cu soluţia relocării Colegiului Cuza în strada Saturn nr. 26. „Ei ştiau de la început că acolo funcţionează grădiniţa, au fost de acord şi vă daţi seama că nu o putem muta în timpul iernii! Dar s-au făcut investiţii acolo de către Primărie, cred că de aproximativ 500.000 de lei. Există şi căi de acces, iar şcoala arată mult mai bine decât sediul Cuza în care învaţă ei acum”, a afirmat inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache.