03 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protest anemic: Puţini siderurgişti au fost dispuşi să-şi strige nemulţumirile
Protest anemic: Puţini siderurgişti au fost dispuşi să-şi strige nemulţumirile

A devenit aproape o obişnuinţă ca, după semnarea contractului de muncă, sindicatul nereprezentativ din combinat să organizeze un protest la care siderurgiştii nemulţumiţi să îşi exprime punctele de vedere. Un debuşeu necesar pentru ca lucrurile să nu iasă cu adevărat de pe făgaşul normal, o acţiune de propăvăduire/mediatizare a unui sindicat fără susţinere suficientă din partea oamenilor, astfel încât să poată influenţa în vreun fel deciziile combinatului sau pur şi simplu o acţiune tardivă... căci ce poate însemna un protest pentru un contract deja semnat? Toate aceste întrebări probabil că au existat în mintea siderurgiştilor care au ieşit, marţi după amiază, din ură, descoperind la poarta principală de intrare în combinat o mână de oameni care protestau. Protestul, care abia a reuşit să reunească, timp de câteva zeci de minute, doar circa 50 de persoane a fost organizat de Sindicatul Naţional Solidaritatea (sindicat nereprezentativ de pe platforma combinatului). Protestul a fost îndreptat împotriva administraţiei combinatului ArcelorMittal dar şi sindicatului reprezentativ, Sindicatul Siderurgistul AMG, care a semnat noul CCM, pe care Solidaritatea îl consideră total dezavantajos pentru angajaţii din combinat. Reamintim că, în urmă cu o săptămână, administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi a anunţat că s-a semnat noul CCM, un contract  semnat de administraţia combinatului cu sindicatul reprezentativ din combinat şi care are valabilitate doi ani. CCM-ul prevede o majorare salarială în acest an de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi personal TESA cu studii medii şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%) în salariul de bază. CCM mai prevede ca în 2017 să se acorde, în iunie, un bonus de 240 de lei brut şi acordarea unui al doilea bonus, în valoare de 200 de lei, doar dacă rezultatele companiei se vor ameliora. Totodată, CCM prevede promovarea în 2017 a 15% din angajaţi.
Deşi protestul a fost programat să se desfăşoare în perioada schimbului de tură, când din combinat ies siderurgiştii, la manifestaţie au venit foarte puţini siderurgişti care ieşiseră din tură, majoritatea preferând să privească protestatarii în timp ce aşteptau autobuzele-convenţie care să îi ducă acasă.
O situaţie comentată cu amărăciune de vicepreşedintele Solidaritatea, Gabriel Vâlciu: “Suntem nemulţumiţi, am organizat protestul la îndemnul membrilor, care, din păcate, doar au îndemnat la protest, că nu au şi venit… Dacă ar fi venit, dacă eram mulţi, am fi putut forţa mâna administraţiei, să modifice CCM-ul, printr-un act adiţional, în care să fie incluse cererile noastre. Aşa, însă, este greu… Dacă am fi fost mai mulţi, puteam schimba ceva. Dacă s-ar modifica legea ar fi foarte bine, pentru că am fi şi noi prezenţi la negocieri. De pildă, în acest an, noi am fi vrut măcar să fim prezenţi la negocieri, nu să negociem, doar să asistăm. Dacă erau transparenţi şi nu aveau nimic de ascuns, ne chemau şi pe noi. Nu au vrut, însă. Nu au chemat nici unul din sindicatele mici de pe platformă”.  
"Le este frică să vină, sau le este lene. Nu ştiu ce este cu ei! Sigur că toţi muncitorii sunt nemulţumiţi, nu vă daţi seama ce înseamnă o creştere salarială de 50 de lei brut? dar lumea se teme, oamenii au rate la bănci, au copii de întreţinut şi se tem să nu fie daţi afară că vin la protest", a spus unul din protestatari.
"Suntem săraci. Am 1.200 de lei salariu, după ce am muncit amar de vreme în combinat. Mi-e şi ruşine, nevastă-mea câştigă mai mult decât mine, pe când, pe vremuri, dacă erai angajat la combinat erai boier, aveai cel mai mare salariu din oraş... Păi se compară ce muncă fac eu aici, de înghit fum toată ziua, cu un frizer? Păi câştig cât un frizer!", a spus un alt siderurgist nemulţumit. După ce au ascultat punctele de vedere ale liderilor de sindicat, exprimate la microfon, cei câţiva siderurgişti au protestat, făcând gălăgie cu câteva vuvuzele, în timp ce în zăpadă erau amplasate mai multe pancarte pe care scria "Treziţi-vă siderurgişti, treziţi-vă gălăţeni", "Muncitori, şefi din AMG şi cetăţeni ai Galaţiului solidarizaţi-vă pentru salvarea combinatului" şi "Siderurgişti gălăţeni, când vă veţi trezi va fi prea târziu, veţi fi într-o nouă Vale a Jiului".


Articole înrudite