Prima zi a săptămanii a fost una a suspinelor pentru cei mai mulţi elevi tecuceni din clasele terminale, care anul acesta au susţinut examenul de bacalaureat, avand în vedere faptul ca au aşteptat ore în şir, la cozi interminabile, pentru a depune contestaţiile care poate le vor aduce cele câteva zeci de sutimi salvatoare. Bacaluareatul 2011 a fost unul deosebit de dificil pentru multi elevi tecuceni, iar cea mai grea probă, de netrecut pentru mulţi candidaţi, a fost matematica. Există totuşi o veste bună în tot acest tumult: nu există unităţi de învăţământ care să nu se „mândrească” macar cu doi elevi admişi la bac, nici chiar liceele particulare, unde procentul de promovabilitate a fost extrem de redus.
În topul unităţilor de învăţământ tecucene cu cele mai bune rezultate la această sesiune, care a adus foarte multe lacrimi, s-a clasat Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci, unde, din cei 196 de elevi înscrişi la „probele de foc” au fost eliminati doar 24, aceştia nereuşind să obţină media minimă de admitere. Locul II în topul celor mai buni a fost ocupat de Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, unde, din cei 188 de elevi înscrişi din seria curentă şi 5 elevi din seriile anterioare, 130 au fost admişi iar 58 au fost respinşi, iar din seria restanţierilor doar un elev a reuşit să obţină media ce i-a permis să fie pe lista celor admişi.
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveste rezultatele slabe obţinute de o parte dintre elevi, iar în acest sens Viorica Tiron, directorul Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”, ne-a precizat: „Subiectele ceva mai complexe din acest an au dus la rezultatele ceva mai slabe, însă este dureros pentru o mare parte dintre elevii care au obţinut 5,98 sau 5,99 şi au avut doar un pas până la reuşită. În această situaşie sunt foarte mulţi dintre elevii noştri, iar cei mai mulţi speră că vor fi salvaţi de contestaţii”.
De altă părere este directorul Colegiului National „Spiru Haret”, care a afirmat: „Modul de organizare a bacalaureatului i-a dat peste cap pe foarte mulţi elevi. Subiectele ar fi trebuit adaptate gradului de pregătire a fiecărei unităţi de învăţământ, acestea putând fi ca în alte ţări: tip I pentru cei axaţi pe matematică, aici fiind şi marea problemă, Tip II şi chiar Tip III pentru grupurile industriale, unde elevii sunt axaţi pe meserie”.
Referitor la această clasificare, trebuie spus că Grupul Şcolar Industrial Tecuci a reuşit să aibă doar 13 elevi admişi dintr-un număr de 255 de elevi înscrişi. „Coada” rezultatelor obţinute la bacalaureatul din acest an este ocupată de liceele particulare, unde majoritatea notelor obţinute de candidaţi au fost extrem de mici, mulţi dintre candidaţi fiind notaţi la proba Matematică doar cu note de 1 sau 1,05.