Stelian Pleşcoiu, care a trăit în casa lui Mircea Eliade vreme de 7 ani, a reuşit să aducă în atenţia publicului detalii cu privire la o mică parte din cel care a fost omul, scriitorul şi prietenul Eliade, o personalitate fascinantă şi cunoscută în întreaga lume. Conferinţa, menită să marcheze ziua naşterii scriitorului, a avut loc joi la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, unde Stelian Pleşcoiu a reprezentat o veritabilă sursă de informaţii pentru cei prezenţi în ceea ce priveşte personalitatea binecunoscutului profesor de istorie comparată a religiilor şi întemeietorul Catedrei de Istoria Religiilor care îi poartă numele, a Universităţii din Chicago.
Despre Eliade (13 martie 1907 - 22 aprilie 1986), sursa menţionată a putut afirma că atunci când l-a cunoscut avea peste 70 de ani şi era o persoană foarte timidă, plăpândă, fragilă, pe care nu auzit-o niciodată să ridice vocea. "Dumnezeu i-a dat darul să scrie, probabil că ştiţi sau nu ştiţi, Eliade este unul dintre cei mai mari ca volum şi calitate, e cel mai productiv scriitor din toate vremurile. A scris milioane de pagini, e cel mai controversat om de pe planetă. Dacă numai de curiozitate îl căutaţi pe Google sau pe alte maşini de căutare, o să vedeţi că ies la iveală de la 3-4 milioane de căutări în sus. Este incredibil cum o singură persoană a putut să creeze atâta curiozitate, mândrie", a spus Stelian Pleşcoiu.
De asemenea, lucrurile care l-au marcat la familia Eliade, în casa cărora a locuit timp de 7 ani, au fost modestia şi iubirea faţă de ţara natală, fiindu-le dor de tot ce înseamnă România. Soţii Eliade locuiau într-un apartament din campusul Universităţii din Chicago, nu se trezeau înainte de ora 10 pentru că mergeau la culcare noaptea foarte târziu, nu i-au interesat niciodată banii, nu deţineau televizor şi nici maşină, scriitorul având un salariu de doar 2500 de dolari - cât să trăiască, în condiţiile în care ar fi putut să aibă mult mai mult, iar drepturile de autor obţinute din cărţi îi reveneau Universităţii. În schimb, aveau zeci de mii de cărţi. De asemenea, Stelian Pleşcoiu a mai menţionat faptul că în casa scriitorului, musafirii erau întotdeauna primiţi cu o impresionantă politeţe şi ospitalitate, ei fiind des vizitaţi de oameni importanţi.
Mircea Eliade a fost incinerat a doua zi după moartea sa, iar cenuşa se află la Chicago, într-un cimitir privat.