În weekend-ul 17 şi 18 mai 2025, la Brăila, mai bine zis la Lacu Sărat, a avut loc o ediţie a concursului de frumuseţe pentru câini de rasă, Cupa Dunării CAC şi CACIB. Liniştea pădurii a fost animată de sosirea a sute de câini din România şi alte ţări, care împreună cu stăpânii lor, organizatorii, iubitorii de chinologie şi sponsorii au alcătuit o tabără veselă şi animată.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Chinologică Zonală Brăila (preşedinte Leonard Morogan) şi este un DOGSHOW, un concurs de frumuseţe, denumire improprie, corect numindu-se concursuri pentru “stabilirea conformităţii cu standardul”. Aceasta înseamnă că fiecare câine este evaluat de către arbitri în funcţie de cât de mult se apropie el de idealul rasei sale (care este descris de standardul rasei).
La Cupa Dunării de la Brăila, au fost pregătite multe ringuri de prezentare, pe categorii de rase, piticii şi uriaşii pe patru picioare stând amestecaţi numai pe marginea suprafeţei de concurs.
Înainte de prezentare în faţa arbitrilor, câinii sunt toaletaţi, tunşi, frizaţi, masaţi şi mângâiaţi. Să aibă blana frumoasă şi fericirea care să-i ducă la statutul de învingător. Ce înseamnă un învingător la concursul canin? Diplomele pe care scrie C.A.C. adică Certificat de Aptitudini pentru Campionat şi C.A.C.I.B., un alt titlu important care înseamnă Certificat de Aptitudini pentru Campionatul Internaţional de Frumuseţe.
În fotografii (vezi galeria de imagini) puteţi vedea aspecte din activitatea de arbitraj, care are secvenţe standard: Câinele trebuie să ştie să meargă la pas, să fie educat să accepte controlul dinţilor şi să fie pieptănat. Concurenţii patrupezi nu trebuie să aibă un comportament agresiv faţă de ceilalţi câini sau faţă de arbitru, în acest caz câinele respectiv putând fi descalificat.
După ce se intră în ring, câinii trebuie puşi în poziţia de expoziţie, apoi arbitrul examinează dentiţia, iar la masculi, dacă ambele testicule sunt coborâte, adică să nu fie criptorhizi.
Urmează apoi una, două sau mai multe ture de ring în care câinele trebuie să meargă pe lângă “handler” (omul care îl prezintă) în trap, după care arbitrul cere să facă o diagonală dus-întors ca să vadă mişcarea câinelui din faţă şi din spate.
Şi astfel, cu mic, cu mare, de la marele dog german pâna la rasele toy de 10 centimetri, se prezintă toţi la examen. Iar oamenii duc cu adevărat emoţiile concursului, transformate la sfârşit în satisfacţia lucrului bine făcut.