17 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Noaptea Bibliotecilor" a fost sărbătorită de Biblioteca „V.A. Urechia” Galaţi cu târguri de carte, filme tematice şi, nu în ultimul rând, cu lansări de carte. Grid Modorcea, gălăţean stabilit acum în SUA, scriitor, regizor şi critic de artă, şi-a lansat lucrarea "Filmul american", apărută sub îngrijirea editurii bibliotecii gălăţene, Editura Axis Libri. Timp de o lună colectivul bibliotecii a lucrat la corectură, machetare, indice de nume şi de autori şi astfel s-a mai împlinit o poveste despre evadare în artă...
Autorul gălăţean a rememorat o parte a copilăriei petrecute la Galaţi, când nu cunoştea decât Dunărea, peştele şi undiţa. Dar într-o zi a evadat din "baltă", descoperind Opera din Galaţi, Teatrul, Orchestra Simfonică. Atunci s-a produs un miracol: "Această vocaţie, har pe care mi l-a dat Dumnezeu, a fost permanent în fiinţa mea".
Înconjurat de mulţi tineri veniţi la Noaptea Bibliotecilor, Grid Modorcea s-a simţit dator să le vorbească acestora despre evadare: "Instinctul de evadare există în toţi. Sunt două instincte puternice în fiinţa noastră - instinctul de conservare, care ne protejează, şi instinctul de evadare". Dar adevărata evadare este atunci când urci în tren sau în avion şi pleci în alt loc. Autorul este convins că nu ar fi putut realiza lucrarea "Filmul american" în România, pentru că nu ar fi avut aici experienţele pe care le-a trăit în SUA: "Foarte puţin i-am înţeles pe mulţi prieteni pe care îi am în Galaţi, oameni foarte talentaţi şi serioşi, cum nu s-au mişcat din loc. Eu nu pot să îmi imaginez că poţi să cunoşti, să ai o experienţă cu adevărat planetară, dacă nu te mişti, dacă nu călătoreşti. Platon nu cred că făcea opera lui dacă nu călătorea, Aristotel la fel şi alţi scriitori mari ai lumii…". Trăirea nemijlocită nu poate fi înlocuită prin lectura cărţilor sau prin vizionarea filmelor. "Copii, evadaţi, dar să ştiţi unde şi de ce vreţi să avadaţi. Dar dacă evadaţi şi nu aveţi conştiinţa faptului că evadarea aduce ceva nou, nu are rost…", le spune scriitorul
A lucrat 17 ani la TVR, a făcut zeci de filme şi nu a putut să nu se întrebe, cu o uşoară tristeţe, cum de în tot acest timp nu s-a gândit nimeni să îl invite în oraşul natal, aşa cum, iată, a făcut-o directorul Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi, Ilie Zanfir. "Alţii nu au fost atât de inspiraţi sau harnici să mă invite la Galaţi", a constatat scriitorul, amintind că doreşte să refacă punţile dintre Galaţi (România) şi New York (SUA) prin fapte şi prin textele pe care le va scrie în continuare. "Este mai important ceea ce se întâmplă aici (n.r. - Noaptea Bibliotecilor) decât ceea ce face Institutul Cultural Român", a adăugat autorul gălăţean.
Lucrarea "Filmul american" a fost scrisă într-un singur an, fiind o carte cinematografică, "vizuală", o carte-document ce exploatează toate sursele pe parcursul celor 538 de pagini. Decalajul dintre lumea românească şi lumea americană este analizat dintr-un fotoliu european dar într-o sală de proiecţie din SUA, metaforic vorbind. Lucrarea, rezultatul unei o uriaşe munci de cercetare şi documentare, urmează să fie tradusă şi în limba engleză pentru ca apoi, în februarie-martie 2012, să fie lansată la "Tribeca Film Festival", cel mai mare festival de film din America dar şi din lume. Această carte va fi luată în mâini de Robert De Niro, preşedintele Festivalului de Film "Tribeca", a anunţat în premieră Grid Modorcea. O lectură extrem de instructivă ce descrie travaliul unui film de succes, cartea evidenţiază ceea ce nici americanii nu au descoperit, şi anume: "Fondatorul, sămânţa filmului mondial, este Thomas Edison, marele inventator. Edison făcuse 10 filme până la Lumiere", a amintit cunoscutul regizor şi critic de film, Grid Modorcea.


Articole înrudite