Pompierii gălăţeni avertizează că în aceasta perioadă cetăţenii utilizează focul deschis la lucrările de igienizare din gospodăriile proprii, de pe terenurile virane, păşuni, etc. pentru distrugerea resturilor furajere şi menajere, respectiv a vegetaţiei uscate. Lăsat nesupravegheat, focul poate produce incendii. Aşa s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, când la o societate comercială de pe strada Prutului un foc deschis lăsat nesupravegheat a generat un incendiu care a dus la arderea mai multor baloţi de lucernă şi a unei anexe. Tot la categoria foc nesupravegheat intră şi jocul copiilor cu focul, cauză care sâmbăta trecută, la Piscu, a generat un incendiu ce a afectat două gospodării.
„Datele statistice din ultimii ani confirmă pericolul reprezentat de utilizarea focului deschis, aruncarea resturilor de ţigări şi beţe de chibrit aprinse, jocul copiilor minori cu focul şi folosirea mijloacelor de preparare a hranei fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. Creşterea numărului de incendii se înregistrează pe fondul unor factori favorizanţi cum ar fi: seceta prelungită, vânt puternic, temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, vegetaţie uscată existentă pe păşuni şi în gospodării, neglijenţa cetăţenilor în folosirea focului deschis declanşând numeroase incendii violente, în majoritatea cazurilor incendiile făcând pagube materiale însemnate şi chiar victime omeneşti. Pentru a evita acest lucru, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «G-ral Eremia Grigorescu» al judeţului Galaţi atenţionează gălăţenii că nerespectarea măsurilor de prevenire privind focul deschis folosit la igienizarea gospodăriilor şi a păşunilor poate duce la izbucnirea unor incendii ce se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. În anul 2010 s-au produs 473 incendii pe raza judeţului Galaţi, dintre acestea 86 de incendii fiind produse din cauza utilizării focului deschis şi/sau nesupravegheat, ceea ce reprezintă 18,18%. Cele mai multe incendii iniţiate de focul deschis au fost la următoarele localităţi: Galaţi, Tecuci, Iveşti, Nămoloasa, Drăguşeni, Vânători, Tuluceşti, Poiana”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, cpt. Eugen Chiriţă.
Pentru contracararea producerii unor astfel de evenimente în perioada următoare, Inspecţia de Prevenire Galaţi reaminteşte gălăţenilor să respecte câteva reguli şi măsuri ce nu necesită costuri şi care, respectate şi aplicate, conduc la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor la gospodăriile populaţiei.