21 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În acest sfârşit de săptămână, gălăţenii au participat la manifestări organizate pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la 24 ianuarie de întreaga ţară. Programul a debutat cu un Te Deum în memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale, la Biserica "Vovidenia", la care au participat mai multe oficialităţi gălăţene.
Mai departe, oficialităţile s-au îndreptat spre statuia lui Alexandru Ioan Cuza de lângă Grădina Publică. Aici, zeci de gălăţeni au ignorat frigul nemilos şi s-au bucurat de trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, au intonat Imnul României, au depus flori la statuia domnitorului, alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai partidelor. De asemenea, artiştii ansamblului "Doina Covurluiului" au oferit un program artistic cu muzică tradiţională, după care a urmat Hora Unirii, în care s-au prins toţi participanţii la eveniment, cu paşi calculaţi sau împiedicaţi, fiecare cum putea sau cum ştia.
Manifestările au continuat la Muzeul "Casa Cuza", unde cei prezenţi au avut parte de câteva demonstraţii militare inedite, cum rar vor mai avea ocazia. "La eveniment îi avem musafiri, de această dată, un detaşament al Asociaţiei «Tradiţia Militară» din Bucureşti. Ne bucurăm că se reînvie, pentru o oră, ceea ce a fost odinioară aici, la casa lui Alexandru Ioan Întâi", a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, înainte de a fi ridicat drapelul lui Cuza.
Detaşamentul a prezentat apoi câteva exerciţii din ceremonialul militar după regulamentul de epocă, fapt care a fost urmărit cu atenţie şi cu admiraţie de către toţi cei prezenţi. La evenimentul de la Casa Cuza au luat parte primarul Marius Stan, subprefectul Aurelian Panaitescu şi alţi politicieni care au apreciat exerciţiile detaşamentului, au râs la momentele hazlii şi l-au aplaudat cu bucurie. Mai apoi, toţi s-au încălzit în Horă şi au mâncat cu poftă covrigii şi merele servite, conform tradiţiei, de personalul Muzeului.


Articole înrudite