În oraşul de la Dunăre, Galaţi, realitatea cotidiană pare desprinsă dintr-un film horror sau ... de război, ca să fim în ton cu timpurile. Asta cu toate că, în oraşul care ar fi fost "în cărţile"istoriei să renască drept capitala României moderne, sau mai nou, des amintit centrul celei mai dinamice metropole care ar fi putut lua naştere la noi... nu există nici un cinematograf! Şi totuşi, sunt oameni care cred că lupta nu este pierdută şi încearcă să construiască înainte să distrugă. Cel mai neverosimil exemplu ar putea să fie organizarea unui festival de film. Iată că Festivalul de Film „Future movie”, desfăşurat an de an de Centrul Cultural "Dunărea de Jos"(CCDJ), a ajuns la a V-a ediţie. Chiar dacă iniţial a părut sub ideea promovării eforturilor studenţilor din domeniu şi a specialiştilor autohtoni ai filmului digital şi ai efectelor vizuale, manifestarea a căpătat consistenţă şi anul acesta gălăţenii se pot delecta (şi) cu producţii de OSCAR recente. Locaţia evenimentului din 2014 (din lipsa unui cinema veritabil) este Grădina de Vară a Teatrului Muzical Nae Leonard. Organizatorii s-au gândit că spaţiul generos (câteva sute de locuri în aer liber) poate găzdui mulţi gălăţeni iubitori de film. Astfel, timp de patru zile, în perioada 30 iulie-3 august, în fiecare seară, de la ora 20:45, se vor proiecta filmele alese pentru festivalul din acest an.
Sergiu Dumitrescu, directorul CCDJ, secondat de Florina Zaharia (poetă) responsabilă cu buna defăşurare a proiectului, au declarat, în momentul prezentării festivalului, că şi anul acesta cinefilii gălăţeni vor avea surprize plăcute. Filmele prezentate au fost alese dintre cele mai vizionate şi mai noi producţii cinematografice:
- Miercuri, 30 iulie, „Selfie” - film românesc regizat de gălăţeanca Cristina Iacob şi cu o actriţă, de asemenea, din Galaţi, Crina Semciuc. De altfel, acest film deschide festivalul iar cei 10 actori, împreună cu regizorul şi producătorul, se vor întâlni cu spectatorii la Galaţi şi vor face poze selfie.
- Joi, 31 iuliie, va rula „Blue Jasmine”, una dintre producţiile dramatice regizate de celebrul Woody Allen, film care a primit, anul acesta, premii la trei dintre cele mai importante competiţii din domeniul cinematografiei mondiale: Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Cate Blanchett (alte două nominalizări: cel mai bun scenariu original - Woody Allen şi cea mai bună actriţă, rol secundar - Sally Hawkins); Globul de Aur pentru cea mai buna actriţă (dramă) - Cate Blanchett (încă o nominalizare pentru cea mai buna actriţă în rol secundar - Sally Hawkins); Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Cate Blanchett (şi alte două nominalizări cel mai bun scenariu original - Woody Allen şi cea mai bună actriţă în rol secundar - Sally Hawkins).
- Vineri, 1 august - pe ecranul de opt metri lungime, va rula pentru copii şi nu numai, producţia de animaţie în format 3D a renumitei Case de producţie Disney, un succes de box office al anului trecut „Frozen”, tradus la noi „Regatul de gheaţă”. De asemenea, multiplu câştigător al Premiilor din 2014: OSCAR (Cel mai bun film de animaţie - lungmetraj), Globul de Aur (pentru cel mai bun cântec original şi pentru cel mai bun film de animaţie), BAFTA (pentru cea mai bună animaţie).
- Sâmbătă, 2 august - este propus „Gravity”- Misiune în spaţiu (o altă producţie, dar SF, realizată în 3D) filmul american al anului trecut (7 premii şi 3 nominalizări OSCAR, un premiu şi 3 nominalizări Globul de Aur, 6 premii şi 5 nominalizări BAFTA) care îi are ca protagonişti pe nu mai puţini celebri actori Sandra Bullock şi George Clooney.
- Duminică, 3 august - ultima seară de festival aparţine tot unui film de producţiie română, „Closer to the moon”, în regia lui Nae Caranfil, dar cu distribuţie internaţională. Filmul, de un real dramatism, redă pe peliculă spectaculosul jaf comis în 1959, asupra unei furgonete a Băncii Naţionale, care a pus întreaga ţară pe jar. Publicul gălăţean trebuie să ştie că pelicula are în distribuţie actori de marcă, printre care Vera Farmiga.
Pentru a păstra ideea de la care au plecat iniţiatorii în organizarea acestui festival, producţiile consacrate vor fi precedate de prezentarea unor filme de scurt metraj ale studenţilor de la Universitatea Hyperion, UNATC şi Universitatea Media Bucureşti. Ele au fost selectate de profesorii universitari din domeniu dintre cele 60 de filme înscrise iniţial. Astfel, fiecare seară de festival va fi deschisă de regizorii scurt-metrajelor studenţeşti, după cuum urmează: 31 iulie - "O zi bună", regia Cătălin Apostol; 1 august - "2 Crai", regia Sebastian Chelu şi Deian Cărmăzan; 2 august - "Taxa de pom", regia Camelia Popescu şi Deian Cărmăzan; 3 august - "Brigada neagră", scenariu şi regia Andrei Nicolae Teodorescu.
Seară de seară, alături de invitaţii speciali vor evolua în faţa publicului cei doi prezentatori de marcă: actriţa Ioana Crăciunescu şi poetul Dan Mircea Cipariu.