Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din satul Piscul Corbului, a murit intoxicat cu bioxidul de carbon emanat de vinul pus la fermentat. Omul intrase în pivniţa unui vecin în vârstă de 60 de ani deoarece acesta căzuse în interior, intoxicat tot cu bioxidul de carbon. Pompierii de la Tecuci şi un echipaj al ambulanţei au intrat în beci purtând aparate de respirat. Au reuşit să îl salveze pe bătrân, dar nu şi pe cel care îi sărise în ajutor. „În dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a primit un apel prin care salvatori profesionişti erau solicitaţi să intervină pentru scoaterea a doi bărbaţi intoxicaţi cu bioxid de carbon, în pivniţa locuinţei numitului A. Toader din satul Piscul Corbului, comuna Nicoreşti, beciul având o adâncime de aproximativ 10 metri. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă un echipaj de intervenţie de la Secţia de Pompieri Tecuci şi o ambulanţă. Salvatori echipaţi corespunzător, cu aparate de respirat, au scos din pivniţă pe numitul A. Toader, în vârstă de 60 ani, şi pe cel care coborâse pentru a-l salva, M. Eugen, în vârstă de 49 de ani. Echipajul Serviciului de Ambulanţă Tecuci a efectuat manevre de resuscitare la ambele victime. Din fericire, datorită faptului că evenimentul a fost sesizat şi semnalat în timp scurt, unul dintre bărbaţi a fost salvat, dar pentru cel de-al doilea bărbat, M. Eugen, în vârstă de 49 de ani, care intrase în pivniţă pentru a-l salva pe proprietar, nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decedat”, a declarat cpt. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi. Din păcate, acest nefericit eveniment nu este singular, în urmă cu numai o săptămână alţi doi bărbaţi din localitatea Pechea găsindu-şi sfârşitul în acelaşi fel.
Pompierii avertizează
Aceste tragedii de toamnă apar din cauza concentraţiei mari de bioxid de carbon, gaz provenit în principal de la fermentarea vinului, care se acumulează în această perioadă în încăperi neventilate corespunzător, în special beciuri. „Reamintim cetăţenilor următoarele măsuri minime de precauţie: bioxidul de carbon este un gaz fără culoare, fără miros, nu arde şi nu întreţine viaţa; gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte mari, mai ales în încăperile fără ventilaţie; în cantităţi mici acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor, borhot de struguri, prune, sau prin putrefacţia materiilor organice; persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie; dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, cade şi poate muri rapid; este foarte important de ştiut că el nu-şi dă seama că se intoxică şi deci nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare; când o persoană a pătruns singură într-un mediu cu bioxid de carbon şi s-a intoxicat, poate să-şi piardă viaţa, întrucât nu are cine o salva; în prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă în primele minute de la pierderea cunoştinţei este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat; persoana care încearcă să intre pentru salvarea victimei trebuie să fie protejată cu mijloace de respiraţie autonomă, în caz contrar va fi o victimă sigură şi ea”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.