Familia unui gălăţean în vîrstă de 65 de ani, care a decedat la Bucureşti, susţine că a aflat de la medicii din capitală că bărbatul ar fi luat din Spitalul de Urgenţă Galaţi o bacterie care i-a grăbit sfârşitul. Familia susţine, iar certificatul medical dat la deces confirmă, că bătrânul ar fi murit din cauză că starea lui de sănătate a fost agravată de o bacterie, Clostridium dificille. Pe 9 martie, bărbatul a fost operat din cauza unei pancreatite acute la Spitalul de Urgenţă Galaţi. A stat acolo, potrivit familiei, până pe 25 martie, când a fost externat. A mai stat acasă o săptămână, apoi la ţară, dar se simţea din ce în ce mai rău. A ajuns în Urgenţă, tot la Spitalul Judeţean Galaţi, unde medicii nu înţelegeau de ce i s-a agravat starea de sănătate. „La cererea noastră l-am transferat la Spitalul Fundeni. El nu a avut probleme cu ficatul, şi după prima operaţie ficatul era normal, şi acum avea ciroză, ascită... de unde? La Fundeni am stat o zi, că i-au descoperit în analize că are bacteria aia, Clostridium. Ne-a zis doctoriţa că de la Galaţi din spital a luat-o că de abia ajunseserăm la ei. Imediat au scos ceilalţi bolnavi din salon şi au dezinfectat, şi ne-au izolat spunându-ne că trebuie să îl ducem în altă parte sau acasă, că nu pot risca sănătatea celorlalţi bolnavi”, spunea Maria Cristian, soţia bărbatului decedat.
Se pare că infecţiile cu această bacterie ar exista şi în multe alte spitale din ţară, dar probabil nu sunt raportate. „Nu cred că doar la Galaţi este bacteria asta. În salon cu soţul meu era un alt bărbat care avea aceeaşi infecţie, luată după ce fusese operat la ei, în Bucureşti, şi începuse chimioterapia”, a mai spus Maria Cristian. Fiul ei spune că medicul de la Fundeni a făcut şi alte acuze. „De la Fundeni ni s-a spus imediat ce am ajuns acolo, şi i-au făcut rapid analizele, că i-a păcălit spitalul din Galaţi că le-au trimis acest pacient infectat cu bacteria aceasta şi ei nu au pomenit nimic. Mai mult, doamna doctor a spus că mereu vin pacienţi de la Galaţi infectaţi cu această bacterie, care este una ce se ia din spitale, provoacă infecţie nozocomială sau intraspitalicească. A doua zi eram la «Victor Babeş» la spital, unde i-au făcut iar analizele şi s-a confirmat existenţa acestei bacterii. Am înţeles că ea i-a grăbit sfârşitul, deoarece i-a agravat boala de care suferea şi a cauzat apariţia unor complicaţii grave. Aşa ne-au spus medicii de acolo. Vreau să fac public acest caz, eu şi mama, ca să tragem un semnal de alarmă. Să nu mai păţească alţii aşa ceva“, a precizat Gabriel Cristian, fiul celui decedat.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a autosesizat în acest caz. „În urma acuzaţiilor apărute cu privire la o presupusă infecţie nozocomială la Spitalul de Urgenţă Galaţi, ne-am autosesizat. Direcţia va trimite echipe de control pentru prelevarea de probe din sectoarele vulnerabile, ATI, sala de operaţie, etc. pentru stabilirea încărcăturii microbiene. În urma aflării rezultatelor se vor lua măsurile legale“, a precizat dr. Valentin Boldea, de la DSP Galaţi.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Galaţi recunosc faptul că infecţiile intraspitaliceşti apar frecvent şi la noi, şi în restul lumii. „Aceste infecţii de spital sunt frecvente şi la noi în ţară, şi în alte ţări. Chiar în SUA sunt cele mai multe, dar una dintre diferenţele dintre noi şi ei este că ei raportează imediat toate infecţiile şi iau măsuri, iar la noi, în România, nu se raportează. Nu se iau măsurile corespunzătoare şi se întâmplă ceea ce se întâmplă. Aceste bacterii sunt aduse de diverşi pacienţi în spital şi sunt foarte rezistente la antibiotice şi greu de tratat. Cred că dacă am face la fel ca ceilalţi, să raportăm, să nu ne mai fie frică de Sanepid, ar fi mai bine. Raportarea acestor infecţii interioare de spital este obligatorie. Dar există teama de amenzi. Din păcate, uităm că frica cea mai mare ar trebuie să fie nu de amenzi, ci de implicaţiile vitale ale cazului. Nu cunosc acest caz, dar dacă primim plângere îl vom analiza. Dacă ne amintim, la Spitalul de Urgenţă Galaţi a mai fost un astfel de caz, unde infecţia nozocomială pornea de la blocul operator şi ATI”, a precizat dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiul Medicilor Galaţi.
Managerul Spitalului de Urgenţă a comentat foarte sec situaţia. „Suntem un stat de drept, unde există căi legale de rezolvare a tuturor problemelor. Punctul de vedere al unui medic dintr-un spital nu reprezintă o cale legală de abordare. Orice supoziţie se analizează de calea legală, care este reprezentată de Colegiul Medicilor, când se întrunesc condiţiile legale“, a precizat managerul Spitalului de Urgenţă, dr. Mihaela Debita.
În 2011, doi pacienţi din Spitalul de Urgenţă au murit infectaţi cu Acinetobacter, un germene intraspitalicesc, iar alţi doi au fost grav bolnavi.