16 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor locale de către primării a fost una din observaţiile făcute de subprefectul Daniel Tudorache în cadrul şedinţei de dialog social desfăşurată miercuri dimineaţă, acesta subliniind faptul că o soluţie pentru ieşirea la liman financiar ar fi nu solicitarea să primească tot timpul bani de la centru, ci găsirea unor soluţii şi luarea unor măsuri care să conducă la creşterea nivelului de încasare a birurilor locale. Cât de corect este punctul de vedere al subprefectului Daniel Tudorache nu ne putem pronunţa, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu unii primari s-a desprins ideea că nivelul de încasări la buget a fost redus şi din cauza intrării în vigoare de la 1 ianuarie a noii legislaţii privitoare la venitul minim garantat. Practic, de la începutul acestui an s-a schimbat din temelii modul în care banii ajung din puşculiţa statului în buzunarul celor care sunt îndreptăţiţi să primească acest ajutor financiar, banii nemaifiind alocaţi de Ministerul de Finanţe către bugetul primăriilor care făceau direct plăţile către beneficiarii de IVG. Noua legislaţie prevede faptul că achitarea banilor se va face prin intermediul Agenţiei de Prestaţii Sociale, care va stabili cine are de primit bani, iar sumele sunt primite prin intermediul poştei de către beneficiarii de venit minim garantat sau în cont bancar. Faptul că primăriile nu mai fac plăţile a avut consecţine negative asupra nivelului de încasare a taxelor şi impozitelor locale, pentru ca beneficiarii de venit minim garantat nu mai achită birurile locale.
Taxe locale achitate la mica înţelegere
Una din localităţile unde gradul de încasare a veniturilor a scăzut anul acesta faţă de anul trecut este comuna Băleni, valoarea sumelor încasate fiind mai mică cu 500-600 milioane de lei vechi faţă de suma încasată la buget anul trecut. Motivul principal al acestei reduceri a gradului de colectare este, potrivit primarului social-democrat Lică Oprea, faptul că beneficiarii de venit minim garantat, care sunt în jur de 150, nu mai plăesc taxele şi impozitele locale aşa cum făceau în anii precedenţi. „Până la începutul acestui an primăriile primeau banii pentru plata IVG-ului şi atunci când omul venea să ia banii, mai de ruşine, achita şi o parte din taxe, astfel încât până la sfârşitul anului obligaţiile către bugetul local erau achitate, chiar dacă erau plătite în tranşe. De la începutul acestui an, indemnizaţia este primită prin mandat poştal şi adusă de factorul poştal, iar beneficiarii de IVG nu mai plătesc taxele şi impozitele locale”, ne-a explicat primarul comunei Băleni.
Aceeaşi nemulţumire o are şi primarul comunei Oancea, liberalul Virgil Chiriloaie, care ne-a declarat că beneficiarii de venit minim garantat, care sunt în jur de 150, nu mai plătesc taxele şi impozitele locale din banii primiţi de la stat şi aduşi de factorul poştal. „Avem şi noi aceeaşi problemă. Până când să intre in vigoare modificările la legea respectivă, făcusem înţelegere cu beneficiarii de venit minim garantat, pe baza căreia le opream anumite sume, eşalonat, care reprezentau taxele şi impozitele pe care le aveau de plătit. Acum nu mai putem face acest lucru, iar oamenii nu mai vin la primărie să achite banii”, ne-a declarat primarul Viorel Chiriloaie.
Faptul că modul în care banii ajung la beneficiarii venitului minim garantat a fost schimbat din temelii poate fi una din cauzele reducerii nivelului de încasări la bugetele locale, dar este greu de crezut că acesta ar fi principala cauză.


Articole înrudite