08 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Luna octombrie a început la Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi cu un eveniment aflat la prima ediţie, "Noaptea Bibliotecilor", moment în care au fost lansate mai multe lucrări, printre care şi două volume de proză scurtă apaţinând lui Mihai Pascaru. Din păcate, autorul nu a putut fi prezent la Galaţi, suferind o intervenţie chirurgicală, dar a fost reprezentat cu succes de directorul Editurii Eikon Cluj-Napoca, Valentin Ajder.
În prezent Mihai Pascaru este profesor la Catedra de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi, deşi scrie de mult timp, a început să publice abia acum zece ani. Cele două lucrări lansate la Galaţi în "Noaptea Bibliotecilor" au fost "Piramida. Satul şi copilăria lui Andrei Dumitriu" (Eikon, Cluj-Napoca, 2010) şi "Cuţitul de vânătoare. Întâmplări din Munţii Apuseni" (Eikon, Cluj-Napoca, 2011). Iată ce scria Constantin Cubleşan în Prefaţa celei de-a doua lucrări: "Mihai Pascaru surprinde, în scurtele sale proze, o faună umană numai bună de pus într-un insectar al fiinţelor certate cu morala - personaje ciudate, trăind într-o lume nu mai puţin ciudată. E aici o proză satirică de cea mai bună calitate, tratată de un veritabil povestitor, în linia tradiţională a prozatorilor ardeleni. «Cuţitul de vânătoare» e un volum de schiţe şi povestiri ce se citeşte cu mare plăcere şi care îl recomandă pe autor ca pe unul dintre cei mai rafinaţi mânuitori ai verbului insinuant, din literatura noastră actuală".
Teodor Parapiru, cunoscut profesor şi scriitor gălăţean, a ţinut să facă o scurtă prezentare a lucrărilor lui Mihai Pascaru, spunând: "Pascaru scrie rafinat, merge la un nivel foarte bun, selectează atent nuclee epice şi corespunde exigenţelor prozei scurte care sunt mult mai mari, pentru că aici este controlabil practic pe 2, 3, 4 sau 5 pagini. Şi, ceea ce reuşeşte dumnealui remarcabil, finalul de fiecare dată redimensionează lucrarea şi este întru totul al unui scriitor de valoare şi care ştie ce face. Cei ce vor să citească proză scurtă o pot face cu încredere pe aceste două cărţi. Mi-a făcut plăcere să le citesc, mai ales că îmbină atât ingeniozitatea cât şi capacitatea de observare a elementului, mai mult a momentului, a detaliului dar care devine semnificativ".


Articole înrudite