17 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aflat vineri la Galaţi, Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a precizat că Galaţiul, prin unicitatea zestrei Parcului de Soft, va putea fi unul dintre punctele alese de investitorii în IT, care se pregătesc să utilizeze creierele româneşti din domeniu, chiar la ele acasă. Ministrul s-a întâlnit cu studenţii în Aula Universităţii private „Danubius” şi cu reprezentanţii conducerii Parcului de Soft din Galaţi. Vreme a declarat jurnaliştilor că mai multe firme din domeniu doresc să îşi relochezeîn România afaceri dezvoltate în alte state europene. Vreme a purtat discuţii cu mai multe firme străine care intenţionează să investească în România, cele mai recente fiind firmele chinezeşti Huawei şi ZTE. Ministrul comunicaţiilor a precizat: „Ultimele discuţii au fost cu ZTE şi Huawei, două firme chinezeşti foarte mari. Huawei este numărul doi în lume în domeniul comunicaţiilor, ba s-ar putea să fie chiar prima. Deci, ele vor să deschidă afaceri în România. ZTE, specializată pe hard, vrea să deschidă o fabrică de periferice. Huawei şi-a exprimat intenţia de a deschide un centru de service, dar nu în sensul pe care îl ştim noi. Ei au comunicaţii, au centrale telefonice, dezvoltă tehnologii de viitor, iar pentru acestea service-ul se face prin internet, prin centre speciale de service”. Mai mult chiar, firma ZTE a cerut recomandări pentru anumite zone unde şi-ar putea dezvolta investiţiile, iar în viitorul apropiat (circa 2-3 săptămâni) vor vizita Galaţiul, deoarece este oraşul unde există singurul Parc de Sofware din România. Vreme a declarat: „De aceea sunt şi aici, la Galaţi, pentru ca în discuţiile cu cei de la ZTE, Huawei, Dell, Oracle să putem să avem date concrete unde pot să vină, pentru că şi ei simt nevoia de a merge spre provincie. Sunt foarte multe firme care vor să investească în România, să-şi reloce investiţiile pe care le au la ora actuală în ţări europene spre România, iar eu v-am dat doar câteva exemple”.
Întrebat în ce constă schema de ajutor de stat pentru sectorul IT – pe care ministrul a anunţat că o are în vedere – ministrul Valerian Vreme a subliniat că nu este vorba despre ajutoare financiare acordate de stat, ci de înlesniri pentru specialiştii IT şi de facilităţile pentru companiile IT pe care Guvernul le poate acorda. Facilităţile privesc politica fiscală relaxată, care deja funcţionează în privinţa impozitului pe salariile analiştilor şi programatorilor – care s-ar putea extinde şi în alte domenii – dar şi la facilităţile fiscale ce pot fi acordate companiilor de IT care îşi desfăşoară activităţile în parcurile industriale şi tehnologice din ţară.
Vremea schimbării sau a acţiunii?
Valerian Vreme este unul dintre miniştrii ale căror nume fac parte din grupul remaniabililor. Perspectiva plecării din fotoliul de ministru este percepută de acesta ca o chestiune firească: „Fiecare ministru, când vine, este dator şi cu o plecare. Totul este să ne facem treaba. Eu ştiu că media vrea să vorbim mult şi aşa mai departe, dar eu cred că e momentul faptelor. De asta are nevoie cetăţenul, de fapte şi realizări, iar în ultimul timp chiar Guvernul pe care îl reprezint are multe de spus. Cu toţii suntem datori cu o plecare, dar până una-alta este momentul faptelor. Dumneavoastră puteţi pune în balanţă dacă ministerul pe care îl conduc are în sparte realizări”.
Vizita de la Galaţi a făcut parte dintr-un periplu de o săptămână, în care ministrul s-a deplasat în teritoriu. Seria acestor vizite are ca scop realizarea unor analize în vederea identificării celor mai bune zone în care ar urma să investească mari companii din domeniul IT.


Articole înrudite