16 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Holocaustul se înscrie în seria marilor drame ale omenirii, alături de cruciada copiilor, victimele inchiziţiei, gulagul comunist, drama armenilor. Comemorarea Holocaustului reprezintă un moment de tragică aducere aminte a ororilor pe care, din păcate, omul a putut să le facă asupra omului. Holocaustul a însemnat o decizie care a privit un popor, oriunde s-ar fi aflat: a fi născut evreu echivala cu o condamnare la moarte. Datele reci ale statisticii consemnează în jur de şase milioane de victime, dintre care un milion şi jumătate de copii. În memoria victimelor Holocaustului, Casa de Cultura Tecuci  a iniţiat şi organizat un amplu ciclu de manifestări educative, de aducere aminte, spre a nu se mai repeta nenorocirea, cu participarea elevilor şi a cadrelor didactice. Astfel, pe data de 10 octombrie, în foaierul Sălii de Specacole „Ioan Petrovici” Tecuci, a avut loc manifestarea desfăşurată sub genericul „Ziua Holocaustului”, ocazie cu care două din cele mai importante unităţi de învâţământ din Tecuci, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” şi Colegiul National „Spiru Haret” au participat la organizarea unor evocări, dezbateri, expoziţii, audiţii, vizionări de filme etc. în memoria victimelor Holocaustului. În prezenţa unei audienţe numeroase, formată din elevi, simpli tecuceni, profesori de istorie din municipiul Tecuci, prof. Gabriela Pamfile a evocat momentele dramatice  trăite de cei deportaţi, precum şi evenimente deosebite care au avut loc la unul dintre seminariile care au avut loc în Franţa şi la care profesorul tecucean a luat parte.
Participanţii la dezbatere au vizionat şi o serie de secvenţe din ecranizări cunoscute, deosebit de emoţionante. Cei prezenţi au fost invitaţă să admire şi expoziţia de fotografie în care sunt surprinse cele mai reprezentative clădiri din Tecuci, relizate de evrei. Această expoziţie, organizată de elevii celor două colegii tecucene, poate fi admirată în foaierul Sălii de Spectacole „Ioan Pterovici”.
La final, cei prezenţi au fost invitaţi să asiste la filmul documentar, „Naziştii şi soluţia finală”, iar înainte ca luminile să fie stinse, directorul Casei de Cultură Tecuci, Virel Burlacu, a mai avut de făcut o singură intervenţie, pecizând: „Vă reamintesc că avem datoria de a nu permite ca astfel de momente să se mai repete, şi nu vorbim aici doar de evrei, ci şi de românii de la Fântâna Albă, atunci când suflete nevinovate s-au pierdut“.


Articole înrudite