18 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Să nu îngropăm tradiţiile în uitare
Să nu îngropăm tradiţiile în uitare
Sâmbătă, 19 martie 2011, Şcoala Gimnazială Nr. 16 „Nicolae Bălcescu” a fost gazda Simpozionului naţional `Tradiţiile şi obiceiurile locale oglindite în activităţile şcolare”.
În spiritul obiceiurilor ce se vor a fi transmise generaţiilor viitoare, întâmpinarea invitaţilor s-a făcut cu pâine şi sare. Început încă din toamna lui 2010, întregul proiect este structurat de-a lungul a patru secvenţe distincte:
I - Tradiţii de Crăciun (activitate desfăşurată în decembrie 2010)
II - Simpozion „Tradiţiile şi obiceiurile locale oglindite în activităţile şcolare” (martie 2011)
III - Tradiţiile şi obiceiurile de Paşte la români
IV - Excursie „Pe urmele meşterilor populari”.
Întregul proiect se va derula pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea de prelungire după expirarea termenului alocat. Institutorul Camelia Burlacu a constatat că folclorul este prezent din ce în ce mai puţin în viaţa noastră, tineri şi adulţi deopotrivă.  Obiectele de artă populară nu merită să fie date uitării, iar misiunea şcolii este şi de a iniţia elevii într-un astfel de demers cultural, educativ.
Institutorul Iuliana Burcea a lansat invitaţia de a participa la acest proiect, atât cadrelor didactice de pe plan local, dar şi din întreaga ţară. Şcoala, în primul rând, dar şi familia sunt chemate să arate copiilor tradiţiile şi obiceiurile populare specifice zonei în care locuiesc. Aşa se face că specialişti ai Institutului de Folclor din Iaşi, dar şi din Bucureşti, au preferat zone mai „bogate” în tradiţii. Galaţiul nu este văduvit cu totul de folclor, tradiţii, dar nu sunt cunoscute şi promovate suficient. Prof. Corovanca Mariana, Ion Gabriela, Nistor Mirela, Aurica Cruceanu şi Violeta Lungeanu au prezentat lucrări ştiinţifice, arătându-ne cum să valorificam folclorul românesc prin diverse activităţi adaptate elevilor din clasele I-VIII.
Caloianul, şezătoarea sau portul la geţi şi daci au fost câteva dintre temele prezentate în cadrul simpozionului.
Prezent la eveniment, reprezentând Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, Paul Buţa nu a trecut cu vederea o oarecare tristeţe legată de faptul că „o astfel de întâlnire între noi este o mare nefericire pentru foarte mulţi gălăţeni şi mai ales pentru oamenii de cultură din Galaţi. Mulţi oameni de cultură din Galaţi nu ştiu că se întâmplă aşa ceva într-o şcoală din oraşul lor, prin munca şi strădania cadrelor didactice de aici. Prin realizările de la şcoală, îndrumătorii acestui proiect lăudabil nu fac decât să prelungească activităţile Centrului Cultural «Dunărea de Jos»”. Pe viitor, pentru a uşura munca profesorilor, Paul Buţa nu exclude posibilitatea de parteneriate între şcoli şi Centrul Cultural. În acest fel, munca profesorilor poate fi sprijinită cu materiale ale Centrului „Dunărea de Jos”.
Deşi sunt la început de drum, cu acest demers, profesorii de la „Nicolae Bălcescu” au arătat că se pot face lucruri minunate dacă există voinţă. Cadrele didactice din oraş care doresc să se implice în acest proiect de durată pot lua legătura cu îndrumătorii de la şcoala nr. 16, prin intermediul adresei de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Coordonatorii de proiect, prof. Mariana Mogoş, institutoarele Iuliana Burcea şi Camelia Burlacu, sunt pregătiţi să vă îndrume pe tot parcursul derulării întregului proiect.
Toţi participanţii la Simpozion au fost premiaţi.

Articole înrudite