25 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” a fost animată timp de câteva ore, ieri, începând cu ora 12.00. Un grup de profesori universitari, condus de rectorul universităţii, prof. dr. ing. Viorel Mânzu, membri ai Ligii Studenţilor gălăţeni (printre care şi reprezentanţi ai studenţilor în relaţia cu căminele) s-au aşezat la masa tratativelor, în prezenţa jurnaliştilor. Invitaţia a fost lansată de conducerea universităţii, care pe parcursul discuţiilor s-a dovedit a fi partea cea mai deschisă a dialogului, dinspre studenţi venind adesea tonurile înalte ale discordiei, dar şi o capacitate destul de slabă, din păcate, de a înţelege explicaţii tehnice, concrete, logic argumentate. Cu toate acestea, discuţiile au fost dominate de tonuri civilizate, aşa cum era firesc într-un mediu academic.
Cerinţele studenţilor privesc: reducerea taxei de înmatriculare anuale de la 100 de lei la 30 de lei ori perceperea acesteia o singură dată, la începutul unui ciclu de studiu (licenţă, master), diminuarea taxei de regie cu 15% şi creşterea numărului de credite pe care studenţii trebuie să le acumuleze în urma examenelor promovate. Taxa de înmatriculare avea anterior o valoare de 200 de lei şi se achita la începutul ciclului de studiu.
Ca urmare a scăderii alocaţiei bugetare (sumele pe care statul le acordă pentru studenţii la buget) cu 500 lei de student, veniturile universităţii au fost reduse cu 80% faţă de anul 2008. Însă cheltuielile au suportat în plus presiunea majorării TVA, care a generat creşterea preţurilor. În aceste condiţii, taxa de înmatriculare s-a modificat la valoarea de 100 de lei, cu obligativitatea achitării la începutul fiecărui an universitar. Situaţia este similară şi în cazul regiei de cămin, unde cheltuielile universităţi au crescut, fără însă ca universitatea să majoreze această taxă. Studenţii îşi motivează cererile ca urmare a reducerii sau dispariţiei veniturilor părinţilor întreţinători, în această perioadă de criză.
La viitoarea şedinţă a Senatului universităţii (din care fac parte şi 19 studenţi) se vor pune în discuţie rezultatele dialogului purtat ieri între studenţi şi profesori. Precizăm: reducerea taxei de înmatriculare la suma de 30 de lei, achitată o singură dată la începutul unui ciclu de studiu, cu posibilitatea anulării acesteia în condiţiile creşterii alocaţiei bugetare din partea statului, diminuarea taxei de regie cu 10% (deşi au existat şi opinii ce au susţinut menţinera taxei pentru păstrarea aceluiaşi confort, decât reducerea sumei achitate contra limitării orelor furnizării apei, ori a diminuării căldurii, ca soluţii de reducere a costurilor aferente) şi numărul de credite.


Articole înrudite