17 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Toamna pe Prut” a încântat publicul
„Toamna pe Prut” a încântat publicul
Două seri de folclor au concentrat un eveniment ce a încântat din nou gălăţenii pasionaţi de acest gen în debutul lunii octombrie, care a coincis în acest an cu weekend-ul. Rezultatul a fost posibil graţie colaborării a doi parteneri ai euroregiunii “Dunărea de Jos”, respectiv CJ Galaţi şi Consiliul Raional Cahul din Republica Moldova, precum şi a unui proiect cu finanţare europeană: „Graniţe comune. Soluţii comune”.
Gălăţenii au venit pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor ocupând scaunele aşezate pentru public, pentru ca în cea de-a doua seară parte a publicului să urmărească spectacolul şi din picioare. “Doruleţul” din Tulcea, “Doina Covurluiului” locală, moldovenii de la “Mocăncuţa”-  Cantemir, “Izvoraşul” - Cahul şi “Doina Prutului” au fost artiştii care au încântat publicul. Ansamblurile folclorice moldoveneşti de peste Prut au evoluat cu graţie şi profesionism - în spatele prestaţiei oferite stau ani întregi de repetiţii, pentru a şlefui linii melodice, paşii de dans, ţinuta, atitudinea şi chiar zâmbetul care înfloreşte în ciuda glezenelor luxate în timpul orelor de repetiţie. Însă publicul nu aude greşelile de la infinitele ore de repetiţii şi nici nu vede stângăciile din figurile executate în aceleaşi ore dedicate studiului. În faţa publicului totul este la cotele cele mai înalte: acordurile ating perfecţiunea iar perechile de dansatori au distincţie, zâmbet, acurateţe în fiecare mişcare. I-am privit, observând toate aceste detalii. Unul dintre ansamblurile care au evoluat pe scenă, “Doina Prutului”, venit de la Cantemir, se constituise în perioada festivalurilor din august de la Galaţi. Unii se întrebau dacă artiştii au avut timp „să se sudeze” atât de repede. Convingerea mea era că fiecare dintre artiştii care studiau încă din copilărie va oferi o mostră a desăvârşirii. Exact asta s-a întâmplat pe parcursul a mai bine de jumătate de oră în care dansatorii, instrumentiştii şi interpreţii vocali au strălucit efectiv. Asta am avut şi noi pe vremea când “Doina Covurluiului” câştiga premiu după premiu la fiecare competiţie de gen, iar acum plăteşte efectele crizei economice, străduindu-se să nu se dezintegreze.
În fiecare dintre cele două seri, câte un nume de marcă al folclorului din zona Olteniei şi Teleormanului a oferit câte un recital. Maria Ciobanu a evoluat în seara de sâmbătă. Recitalul din cea de-a doua seară a “Toamnei pe Prut” a fost oferit de un showmen – Gelu Voicu, alături de “Lăutarii din Teleorman”. Înainte de a începe să cânte, publicul l-a întâmpinat cu frenezie. Vedeta a cântat - vocal şi la instrumente de suflat - şi a coborât de pe scenă, lăsându-se îmbrăţişat de bunicuţe, dând autografe în timp ce cânta live, a invitat publicul la dans, a făcut poante şi a vorbit publicului cu multă pasiune despre calităţile poporului român. Seri de neuitat pentru iubitorii de folclor.


Articole înrudite