O echipă de cercetători ai Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi participă, zilele acestea, cu un proiect la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Alături de delegaţia de inventatori şi reprezentanţi ai României, la finalul manifestării ştiinţifice, gălăţenii vor ciocni şi o cupă de şampanie cu ocazia organizării „Zilei cercetării româneşti” în standul naţional.
Grupul gălăţean format din patru cadre universitare, al cărui director de proiect este prodecanul Facultăţii de Ştiinţa şi ingineria Alimentelor (FSIA), prof. dr. ing. Iuliana Banu, a propus un proiect brevetat din domeniul alimentaţiei „Procedeu biotehnologic de obţinere a unui aluat acid, uscat, din făina integrală de secară”.
Conf. dr. biolog Vasilica Barbu, membră a echipei din Galaţi, ne-a declarat: „Am obţinut brevetul de invenţie recent şi a fost aprobat pentru a participa la această ediţie a Salonului(de inventică) alături de alte peste douăzeci de proiecte de invenţii, din partea României”.
La actuala ediţie, România participă cu 24 de invenţii în cadrul unui stand naţional cu o suprafaţă de 32 metri pătraţi. Pe lângă acestea, există şi standuri ale unor inventatori români, care participă în regim independent cu alte 8 invenţii.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), România este reprezentată şi în Juriul Internaţional al competiţiei de personalităţi ale comunităţii ştiinţifice din ţară, printre care şi Mircea Tudor, preşedinte al unei firme de comunicaţii, inventator român care a fost distins cu Marele Premiu al Salonului de la Geneva în 2009 şi 2013.
Vineri, în standul României, realizat sub egida MEN, va fi organizată „Ziua României”, eveniment de promovare a cercetării naţionale. Alături de delegaţia inventatorilor români vor participa reprezentanţi ai ambasadei României în Confederaţia Elveţiană, ai Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi ai organizaţiilor internaţionale cu sediul în Elveţia. Sunt invitaţi şi reprezentanţi ai organizatorului elveţian al salonului, şefii celorlalte delegaţii participante la salon, reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate intelectuală şi reprezentanţi ai presei internaţionale.
Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva este cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii, şi este organizat sub înaltul patronaj al Guvernului Federal Elveţian, Statului şi Oraşului Geneva şi al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI).
Cea de-a 42-a ediţie a Salonului de la Geneva se desfăşoară în perioada 2-6 aprilie 2014. Expoziţia a reunit 790 de expozanţi din 45 de ţări. Peste o mie de invenţii noi au fost prezentate pe o suprafaţă de 8.900 metri pătraţi la Palexpo din Geneva, cu aproximativ 60.000 de vizitatori, dintre care 42% sunt industriaşi, comercianţi şi oameni de afaceri veniţi din întreaga lume pentru a descoperi o invenţie care merită să fie comercializată.