18 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua îndrăgostiţilor are tradiţii regionale în Marea Britanie. În Norfolk, un personaj numit Jack Valentin ciocăne la uşile din spatele tututor caselor lăsând dulciuri şi cadouri pentru copii. Mulţi copii au fost speriaţi de acest personaj mitic.
În Þara Galilor, mulţi oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi.
În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfântul Valentin şi este sărbătorită ca în restul ţărilor occidentale.
În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia, este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială.
În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este, de asemenea, spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf Gregor.
În Turcia, Valentine's Day este numai Sfântul Gregor, care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
În Brazilia, ziua înamoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri, cum ar fi ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere şi sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această ţară, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret (asemănător tradiţiei de Crăciun, Moş Crăciun Secret).
În Mexic, ziua iubirii şi prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia, dar pică în altă dată.
Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a apărut şi în Japonia şi Coreea ca o zi în care mai mult femeile şi mai puţin bărbaţii dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori. A devenit ca o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri - obligaţie şi choko - ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Prin efort de marketing susţinut, o zi reciprocă, Ziua albă, a apărut pe 14 martie, când bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndragostiţilor. La început cadoul de retur trebuia să fie o bezea sau ciocolată albă, de unde şi numele de Ziua albă. Însă acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun.
În cultura chineză există un omolog al Zilei Îndrăgostiţilor, numit Ziua Şaptelor, potrivit legendei Ciobanului şi Þesătoarei Menajeră care s-au găsit în Rai în ziua a şaptea a lunei a şaptea a calendarului lunar.

Legenda preotului Valentin

Era odată un împărat roman, pe nume Claudiu al II-lea, un luptător îndârjit care a purtat multe războaie. A vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaţilor lui nu au vrut să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că bărbaţii voiau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor în loc să se lupte pentru el. Claudiu a găsit o soluţie pentru această problemă. A decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.
Un preot, pe nume Valentin, credea că oamenii trebuie să se căsătorească şi a căsătorit în secret cupluri. El făcea cununiile în locuri secrete, deci împăratul nu-l putea găsi, dar în cele din urmă l-a prins. Valentin a fost arestat şi adus în faţa împăratului. Lui Claudiu i-a plăcut de Valentin şi a crezut că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman. Valentin a refuzat, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind „Adu-ţi aminte de Valentin al tău”.
Valentin a fost ucis, se pare, pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu există dovezi pentru a arăta dacă această poveste este adevărată sau nu, dar oricum, ziua de Sfântul Valentin este celebrată în onoarea sa.

Şi românii sărbătoresc Valentine's Day

În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete, care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi găsit şi în cuvântul dragoste.
România a început să sărbătorească şi Valentine's Day, deşi avea Dragobetele ca o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile şi instituţii, dar şi organizaţii naţionaliste, ca Noua Dreaptă, care condamnă Ziua îndrăgostiţilor ca fiind o sărbătoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental.

Articole înrudite