09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii îşi vor afla vocaţia prin... cititul în palmă, la Cluj
Elevii îşi vor afla vocaţia prin... cititul în palmă, la Cluj

Peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj-Napoca vor fi incluşi într-un proiect pilot, în premieră în România, care prevede testarea lor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităţilor native privind cariera lor viitoare, notează cluj24.ro.
Şeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marţi, că noul sistem permite realizarea profilului vocaţional, altfel decât prin intermediul chestionarelor clasice interpretate de un psiholog.
„În cadrul proiectului «Încotro? Eu?» ISJ Cluj identifică grupul ţintă şi eşantionul de elevi şi licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie şi va dura până în iunie, iar în funcţie de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul şcolar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc.
Proiectul va începe în Cluj-Napoca, iar pentru testarea elevilor dacă sunt minori, va fi nevoie de acordul părinţilor.
Camelia Bakri, preşedintele Genesis Lions Club Cluj, partener în cadrul proiectului, a precizat că testarea se va face în cadrul Centrului de consiliere şi orientare în carieră.
„Tehnologia MindMi este una nouă şi avansată, bazată pe un aparat inventat de inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testaţi în carieră şi cu teste standardizate. Iar atunci vor fi două tipuri de testare, una modernă şi alta pe baterii de teste, iar practic oferim copiilor indecişi ce carieră să urmeze, în care ar prima abilităţile native care i-ar putea face să dezvolte competenţe maxime într-o anumită carieră”, a explicat Bakri.
Victoria Barabaş, responsabil proiect din partea Lions Genesis Cluj, a menţinat că cei 100 de elevi de clasa a XI-a vor participa lunar la testare, 2 zile pe săptămână.
Andrei Galoş, reprezentantul firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca, a declarat la rândul său că sistemul este unul inovator, premiat naţional şi internaţional, fiind inventat de Dumitru Grigore.
„Este un neurostimulator, pe care elevii îşi pun palmele, iar ulterior sunt supuşi unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul. Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informaţiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Galoş.
În prezent se oferă 7 tipuri de rapoarte psihologice, cele mai relevante fiind cele pentru talente şi personalitate dedicate tinerilor între 6-18 ani.
„Este un instrument complementar altor instrumente folosite în psihologie. Venim cu o inovaţie care oferă un fel de buletin de analize”, a precizat Andrei Galoş.
Adrian Opre, decanul Facultăţii de Psihologie a UBB, a subliniat că noua procedură trebuie să fie credibilă, iar datele colectate să consolideze viabilitatea sa.
Aparatul de testare a elevilor costă 2500 de euro plus TVA şi poate fi transportat şi în şcoli dacă va fi cazul.


Articole înrudite