20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Energia nucleară este necesară pentru încetinirea încălzirii globale
Energia nucleară este necesară pentru încetinirea încălzirii globale
Unii dintre cei mai renumiţi experţi în domeniul schimbărilor climatice susţin că energia solară şi eoliană nu vor fi de ajuns pentru a preveni încălzirea globală extremă şi, prin urmare, cer ecologiştilor să susţină dezvoltarea unor centrale nucleare mai sigure ca modalitate de reducere a poluării produse de combustibilii fosili, relatează Associated Press.
Patru cercetători care au jucat un rol cheie în prevenirea publicului cu privire la pericolele încălzirii climatice au trimis duminică mai multe scrisori către grupuri ecologiste şi politicieni din întreaga lume în care pledează pentru o dezbatere crucială cu privire la rolul energiei nucleare în combaterea modificărilor climatice.
Mulţi ecologişti se opun energiei nucleare şi consideră că noi forme de energie regenerabilă vor putea alimenta întreaga lume în următoarele decenii, însă acest punct de vedere nu este realist, sunt de părere autorii scrisorii. Potrivit lor, „acele surse de energie nu pot fi dezvoltate suficient de repede” pentru a asigura cantitatea de energie sigură şi ieftină de care are nevoie lumea, iar, „în condiţiile în care planeta se încălzeşte şi emisiile de dioxid de carbon cresc mai repede ca oricând, nu ne putem permite să întoarcem spatele unei tehnologii” care are potenţialul de a reduce gazele cu efect de seră.
Cei patru semnatari ai scrisorii sunt James Hansen, un fost cercetător la NASA, Ken Caldeira de la Institutul Carnegie, Kerry Emanuel de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) şi Tom Wigley de la Universitatea Adelaide din Australia, precizează agenţia de presă americană.
Marea majoritate a experţilor în domeniul schimbărilor climei sunt siguri acum de faptul că poluarea cauzată de combustibilii fosili a crescut temperatura globală în ultimii 60 de ani, iar emisiile trebuie să fie reduse drastic pentru a preveni efecte extreme în viitor. În 2011, emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 3%, iar principalii doi poluanţi ai lumii sunt China şi SUA.
Potrivit lui Kerry Emanuel, cei patru semnatari nu se opun energiei regenerabile, însă ecologiştii trebuie să înţeleagă că „nu pot rezolva singuri problemele de energie ale lumii”.
„A venit momentul ca aceia care iau în mod serios ameninţarea cu încălzirea globală să ia în considerare dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor sisteme mai sigure de energie nucleară, ca parte a eforturilor de a construi o nouă sursă globală de energie”, se arată în aceeaşi scrisoare.


Articole înrudite