22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat că este pe cale să finalizeze o lege care limitează profitul pentru comercianţi, intenţionând s-o promulge de îndată ce va primi prerogative suplimentare din partea legislativului, lăsând astfel să se înţeleagă că legea respectivă nu va face obiectul unei dezbateri în parlament, după cum relatează joi agenţia rusă de presă ITAR-TASS.
„Voi stabili limite rezonabile şi obiective pe profit şi, respectiv, limite la preţuri', a afirmat preşedintele venezuelean într-o declaraţie făcută miercuri. 'Vom reduce preţurile la toate mărfurile. Comercianţii trebuie să scadă preţurile mari cu cel puţin 50%”, a avertizat Maduro.
Săptămâna aceasta, guvernul de la Caracas a luat o serie de măsuri împotriva marilor retaileri care au vândut electrocasnice la preţuri de piaţă, cerându-le să reducă preţurile artificial majorate la un „nivel echitabil”. Ca urmare, la marile lanţuri de electrocasnice s-au format cozi imense, oamenii încercând să prindă produse la preţuri reduse, iar în unele oraşe s-au semnalat chiar incidente, inclusiv spargeri de magazine. Pentru a restabili ordinea publică, autorităţile au fost nevoite să recurgă la poliţie.
Anterior, Maduro a acuzat opoziţia că duce un „război psihologic împotriva stabilităţii economice”. El a avertizat că autorităţile nu au de gând să stea cu mâinile în sân, astfel, dacă opoziţia nu va pune capăt „activităţii subversive”, se vor lua „măsuri speciale pentru trecerea la o nouă fază a revoluţiei bolivariene”.
„Dacă veţi continua războiul împotriva poporului, cu ajutorul Constituţiei, a poporului şi a forţelor armate voi începe tranziţia către o nouă etapă a revoluţiei”, i-a avertizat Maduro pe adversarii săi politici, în condiţiile în care în ultimele luni în Venezuela se înregistrează o creştere a preţurilor.
De asemenea, Maduro şi-a îndemnat concetăţenii să boicoteze presa „burgheză”. „Nu cumpăraţi presă burgheză, care îi sprijină pe comercianţii corupţi şi vă fură din buzunare”, a afirmat preşedintele venezuelean, într-un discurs difuzat miercuri de toate canalele de televiziune din ţară. El a criticat în special ziarul El Universal, al cărui „proprietar trăieşte la New York şi vorbeşte cu greu limba spaniolă”.
Nemulţumirea lui Maduro a fost provocată de un titlu din acest ziar — „Nivelul de deficit din Caracas — cel mai mare din ultimele 46 de luni”, pe fondul creşterii inflaţiei, după cum scrie agenţia de presă menţionată.


Articole înrudite