02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europa nu-şi poate scoate tinerii din şomaj
Europa nu-şi poate scoate tinerii din şomaj
Fiecare al patrulea tânăr european nu are un job; mulţi au ales să se mute în alte ţări. La o conferinţă organizată la Bonn s-a ajuns la concluzia că soluţiile există, chiar dacă sunt greu de pus în practică.
"Criza nu are doar dimensiuni economice, ci şi sociale. Şi îi afectează în primul rând pe cei tineri", a avertizat Hans-Georg Wicke la deschiderea conferinţei "Building Tomorrow's Europe". Wicke este coordonatorul agenţiei "Tineri pentru Europa", organizatorul evenimentului dedicat perspectivelor politice şi de muncă pentru tineret, desfăşurat la Bonn.
Conferinţa şi-a propus să se adreseze direct tinerilor. Prezenţi au fost 400 de participanţi, dar numai unul din opt a avut sub 30 de ani. Ewelina Jurasz, din Polonia, e unul dintre aceştia şi a reprezentat agenţia naţională de la Varşovia responsabilă cu implementarea programelor de tineret. "Astfel de evenimente sunt importante pentru networking şi pentru a schimba informaţii despre ce se poate face", crede Jurasz. Howard Williamson este profesor pentru politici europene de tineret la Universitatea Glamorgan din Þara Galilor iar din 2010 face consiliere pe acelaşi domeniu la Preşedinţia Consiliului European. "Cei mai activi tineri din societate sunt cei activi pe piaţa muncii", a punctat Williamson în timpul conferinţei de la Bonn, pentru a atrage, apoi, atenţia că tocmai absenţa locurilor de muncă poate fi începutul unor probleme sociale în întreaga Europă. De altfel, o temere similară exprimase de curând şi comisarul european pentru Muncă, László Andor, atunci când spunea că decuplarea tinerilor de piaţa muncii ar putea fi urmată de o decuplare a acestora de restul societăţii. Or, cifrele sunt alarmante: în UE, fiecare al patrulea tânăr sub 25 de ani este şomer; în Spania şi Grecia, chiar fiecare al doilea.
În Germania, situaţia arată complet diferit: şomajul în rândul tinerilor a atins, cu o cotă de opt procente, cel mai mic nivel de la reunificare încoace. Multă lume e tentată să vină spre Germania şi "de ce să nu o facă, dacă privim Europa ca pe un continent deschis?", susţine Williamson. Problema este că ţări ca Spania îşi pierd specialiştii şi, de aceea, Williams pledează pentru lansarea unor proiecte de infrastructură în ţările afectate de criză.
Reet Kost, care coordonează agenţia naţională estonă "Tineri în Acţiune" şi a referenţiat la Building Tomorrow's Europe, optează pentru soluţii naţionale, pentru asigurarea de locuri de muncă pentru tineri în propriile ţări. "În principiu, experienţa unor ani trăiţi în străinătate este extrem de pozitivă; dar pe fondul actualei crize se poate vorbi despre o migraţie forţată care afectează negativ mentalităţile", consideră Kost.
Williamson acuză statele UE că dezbat interesant la fiecare conferinţă însă discuţiile rămân mereu fără consecinţe palpabile."Nu există un consens european în privinţa politicilor pentru tineret. Nici măcar la nivel naţional nu se poate vorbi despre un consens", conchide cercetătorul galez.


Articole înrudite