09 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5 informaţii “ameţitoare” despre bere
5 informaţii “ameţitoare” despre bere
1. Ce este într-un pahar?
În principal apă, dar şi flori, ciuperci şi cereale.
Berea îşi obţine mare parte din aromă din hamei, care este o floare ce creşte în special în zonele de deal şi câmpie şi care arată mai mult ca nişte mini-conuri de pin, decât ca margaretele. Alcoolul din bere provine din cereale, în special de la orz, care este transformat în malţ (sau care este lăsat să încolţească) şi apoi înmuiat în apă pentru a extrage zahărul din el. Acest zahăr devine un adevărat ospăţ pentru drojdie, ciupercile minuscule, unicelulare care se dezvoltă pe zahăr şi care elimină alcool.
Drojdia este de obicei filtrată din berea comercială înainte de a fi îmbuteliată, dar lasă în spate urme şi arome. Un studiu publicat în august 2010 a descoperit că berea conţine o varietate surprinzătoare de proteine: cel puţin 62, dintre care 40 provin din drojdie. Aceste proteine reprezintă “cheia” apariţiei spumei de deasupra berii, notează cercetătorii.
2. Cine a băut bere?
Oamenii şi drojdia au “lucrat împreună” de mii de ani pentru a crea băuturi gustoase. În mileniul 6 î.Hr., sumerienii antici au descoperit arta fermentaţiei. Până în secolul 19 î. Hr., aceştia au inscripţionat reţete de bere pe tablete în forma unui imn pentru Ninkasi, zeitatea lor feminină a berii.
Alte culturi din jurul lumii au dezvoltat berea în mod independent, dar acţiunea propriu-zisă de fabricare a berii revenea femeilor. Tenenit, zeitatea egipteană a berii, era femeie, la fel ca şi zeiţa berii Zulu, Mbaba Mwana Waresa. Un studiu din 2005 a descoperit că printre oamenii Wari din anticul Peru, femeile de elită fabricau berea. Secole mai târziu, femeile dominau scena europeană de fabricare a berii, potrivit unui articol din 1993 realizat de antropologul de bere Alan Eames. Potrivit lui Eames, de abia la sfârşitul anilor 1700 berea a devenit o băutură dominată printre bărbaţi.
3. Cine bea bere acum?
Astăzi, berea este o băutură preferată de bărbaţi, potrivit informaţiilor dintr-un sondaj realizat în 2010. De exemplu, 67% dintre adulţii care beau alcool, 54% dintre bărbaţi au numit berea ca băutura lor preferată în comparaţie cu doar 27% dintre femei.
Berea este mai populară printre persoanele tinere, jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani numind-o ca principala băutură alcoolică pe care o consumă în mod regulat.
4. Nu este doar bună pentru băut
Berea nu este plăcută doar pentru a fi băută. Bucătarii folosesc berea pentru a da o aromă sosului de grătar, pâinii de sezon şi pentru a înmuia puiul făcut la grătar.
Însă acestea nu se compară cu utilizarea pe care a dat-o berii, sau cel puţin cutiilor de bere, John Milkovisch, un tapiţer de căi ferate ieşit la pensie. Începând în 1968, Milkovisch a petrecut 18 ani căptuşind casa lui modestă din Houston cu cutii de bere turtite. Milkovisch a murit în 1988, iar casa sa  a devenit muzeu.
5. Ce pluteşte în jos
Băutorii de bere cu spirit de observaţie au putut vedea că atunci când berea este turnată în pahar, bulele par a sfida legile fizicii, plutind în jos în loc să urce.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Stanford în 2004, bulele de bere plutesc într-adevăr în jos, cel puţin uneori. Din cauza rezistenţei pereţilor de sticlă, bulele de bere plutesc mai uşor în centrul sticlei. Pe măsură ce bulele respective merg în sus, acestea trag lichidul care le înconjoară spre suprafaţă. Atunci când bulele se alătură spumei, lichidul începe să se reverse înapoi pe părţile laterale ale sticlei, trăgând împreună cu el şi bulele mai mici.
Oamenii de ştiinţă au sugerat că halbele, în care este savurată berea şi care sunt mai înguste în partea de jos, pot fi face ca bulele de bere să coboare în jos.


Articole înrudite