19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei mai uimitori zgârie-nori ai anului 2012
Cei mai uimitori zgârie-nori ai anului 2012
În 2011, 88 de noi turnuri înalte de peste 200 de metri au fost construite la nivel mondial, un număr record, comparativ cu cele 32 de noi turnuri construite în 2005. În competiţia de anul acesta s-au înscris alte 96 de noi turnuri, cu China având cea mai mare clădire din lume. Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), din Chicago, un grup de arhitecţi, ingineri de structură şi constructori de clădiri înalte, care monitorizează proiectele pentru zgârie-nori din lumea întreagă, a nominalizat cele mai înalte clădiri din lume în 2012. Grupul a ales cele mai impresionante clădiri din fiecare regiune: America, Asia şi Australia, Europa şi Orientul Mijlociu şi Asia. Există şi un premiu adiţional acordat celei mai inovatoare clădiri, pe baza unor criterii de sustenabilitate, inovaţie şi design. Lista include o serie de turnuri curbate, din sticlă, şi o clădire care respiră şi se mişcă după soare.
The Absolute Towers din Mississauga, Canada, din o suburbie a oraşului ce se dezvoltă rapid, au fost desemnate cele mai bune turnuri înalte în zona Americii. Turnurile au primit denumirea de “Marilyn Monroe”, pentru înfăţişarea lor curbată şi sexy, de unde vine asocierea cu legendara actriţă. “Vedem întreaga clădire răsucindu-se pentru a atinge o formă organică, creând un nou şi frumos punct de referinţă pentru dezvoltarea unei zone urbane”, a declarat inginerul David Scott.
1 Bligh Street a fost numită cea mai înaltă clădire din Asia şi Australia. Acest turn eliptic de 28 de etaje iese în evidenţă faţă de clădirile îndesate din zonă, în inima districtului de business din Sydney. Piesa centrală a 1 Bligh Street este sticla, un atriu din linii de aluminiu, natural iluminat pe toată lungimea, de 135 de metri. Această clădire inovatoare are un înveliş dublu, o faţadă ventilată natural şi un sistem hibrid bazat pe energie solară pentru a genera răcirea, încălzirea şi electricitatea pentru clădire.
Palazzo Lombardia, din Milan, este cea mai înaltă clădire din Europa. Această clădire guvernamentală de 40 de etaje este prima laureată din Italia. Palazzo Lombardia oferă o varietate de spaţii deschise şi de pasaje pentru pietoni. Piaţa centrală a clădirii este acoperită de sticlă curbată şi este menită să evoce celebra Gallerie a oraşului. Clădirea este sustenabilă, cu acoperiş verde şi pereţi activi climatic, cu lame verticale, care se rotesc pentru a produce răcoare. “Mai mult decât un simplu turn, proiectul crează un amestec armonios de parcuri şi spaţii comerciale, cu un fler specific”, spune Antony Wood executive director al CTBUH.
Doha Tower din Qatar a fost desemnat cea mai înaltă clădire din Orientul Mijlociu şi din Africa. Clădirea de 46 de etaje are o formă cilindrică clară. Caracteristicile stratificate adăugate faţadei evocă imagini islamice vechi create pentru a face umbră clădirii. Richard Cook a declarat: “Învelişul clădirii este o frumoasă expresie a culturii locale, conectând un turn foarte modern la designul islamic vechi. De asemenea, oferă o imagine fantastică a luminii înăuntrul clădirii”. Nu există un con central în Doha Tower, maximizând spaţiul disponibil pentru a fi închiriat. Turnul, care a fost creat de către Ateliers Jean Nouvel, a fost finalizat în martie 2012.
Cea mai inovatoare clădire înaltă din lume este Al Bahar Towers din Abu Dhabi. Clădirea de birouri de 29 de etaje a primit acest premiu pentru faţada dinamică, care se dechide şi se închide în funcţie de mişcarea soarelui. Astfel se reduce absorbţia razelor de soare cu mai mult de 50%, creând un mediu mai confortabil pentru cei care-l ocupă. De asemenea, faţada este pe aceeaşi line cu cea a culturii locale, evocând un cadru de lemn tradiţional întâlnit în arhitectura Islamului. Faţada Al Bahar Towers este controlată de un computer. “Dinamica sa faţadă, controlată de computer pentru a optimiza condiţiile de soare şi lumină, nu a mai fost atinsă până acum, la acest nivel. În plus, expresia acesteia pare să integreze perfect clădirea în contextul cultural”, a descris-o Chris Wilkinson.


Articole înrudite