28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Brânza Regelui Carol» "înghiţită" de influenceri! Cum au fost păcăliţi să promoveze un produs care nu există (VIDEO)
«Brânza Regelui Carol» "înghiţită" de influenceri! Cum au fost păcăliţi să promoveze un produs care nu există (VIDEO)

Un tânăr creator de conţinut şi om de marketing povesteşte într-un video devenit viral pe YouTube cum a reuşit să păcălească nişte influenceri să promoveze un produs care nu există, „Brânza Regelui Carol al III-lea”, de la Curtea Regală a României (o instituţie care, de asemenea, nu există)!

Ce a vrut să demonstreze? Că sunt influenceri care promovează orice produs, fără să verifice. „Scopul nu a fost şi nu este să îmi bat joc de nişte oameni. Le-am dat toate oportunităţile să se prindă că ce le-am trimis nu era un produs real”, spune tânărul, Andrei Petroff, pentru Paginademedia.ro (răspunsurile lui, în articol). Practic, el a creat brandul de la zero: a ales un nume, a făcut o poveste frumoasă produsului, a ambalat produsul (la propriu şi la figurat) şi tot el l-a livrat în persoană influencerilor (ca "reprezentant" al companiei).

Ce a ieşit? Nume din online, precum Oana Roman sau Ana Morodan, cu sute de mii de fani, au făcut postări pe Instagram după ce au primit cadou o bucată de brânză Camembert, prezentată de tânărul Andrei Petroff drept o brânză făcută de călugări la o mănăstire din satul săsesc Cloaşterf, în cinstea Regelui Carol al III-lea, pentru festivitatea. Pachetul venea de la o instituţie şi ea fictivă, Curtea Regală a României (a nu se confunda cu Casa Regală a României, după cum chiar Andrei Petroff a subliniat). Andrei Petroff a documentat întreaga experienţă în clipul său postat pe YouTube, care a depăşit 100.000 de vizualizări în mai puţin de 24  de ore .

Arată cum a mers în piaţa Obor, în căutarea unei brânze „demne” de titlul pe care urma să-l primească, şi cum nu a găsit, s-a îndreptat spre ţara brănzeturilor, Franţa. Şi a ales un camembert. Dar produs în Polonia. „Pentru că aia franţuzească era 40 de lei. Aceasta e doar 7 lei”. Bucata de brânză a fost împachetată apoi în hârtie maro, cu un sigiliu din ceară roşie ataşat, aşa cum le stă bine produselor handmade. Următorul pas a fost ambalarea. Şi a ales să cumpere o cutie chicioasă, dar „de lux” pentru a trimite produsul către influenceri.

A ales apoi 16 influenceri pe care a încercat să-i convingă să îi accepte produsul. Printre cei 16 se numărau Alexia Eram, Ioana Grama, Alina Ceuşan, Oana Roman, Ana Morodan şi domnul şi doamna Rimă. Dintre aceştia, opt au muşcat momeala. Au răspuns pozitiv şi oamenii din echipa Alinei Ceuşan, care prezintă Love Island la Pro TV, dar şi Ioana Grama, Oana Roman şi Ana Morodan. Alina Ceuşan şi Ioana Grama nu şi-au mai primit însă pachetele întrucât acestea sunt din Cluj, iar Andrei Petroff spune că respectivele cadouri nu ar fi rezistat la un drum atât de lung. Aşa că locul lor a fost luat de Silviu Faiăr şi Selly.

După livrare, unii influenceri au început să şi posteze pe Instagram, „story-uri” cu produsele. „La prima impresie este foarte elegant şi maiestuos, aşa”, s-a arătat impresionat unul dintre influenceri, Claudisky, cu peste 1,7 milioane de urmăritori. Impresionată şi onorată s-a arătat şi Oana Roman, care le-a arătat fanilor cadoul primit şi a povestit, sub titlul #branzaregelui, povestea „senzaţionlă” a produsului. Ana Morodan a postat pe Instagram o poză, cu brânza desfăcută, tăiată bucăţi şi aşezată pe farfurii frumoase, alături de smochine. În imagine apar şi sigiliul roşu, care atestă autenticitatea produsului, dar şi scrisoarea care prezintă detalii despre „Brânza Regelui”, creată spercial pentru „festivalul onomasticii (sic!) a 75 de ani a Regelui Marii Britanii”.

Oana Roman, foc şi pară

Oana Roman, influenceriţă şi ea şi fiica fostului premier Petre Roman, nu a primit deloc bine farsa lui Andrei Petroff. Ea a postat pe Instagram, câteva stories, în care spunea că a încercat chiar să verifice, trimiţând un e-mail, dacă este reală sau nu „Curtea Regală a României”.

Ca să lămurim această mizerie. Nu. Eu nu am căzut în plasă. Doar m-am prefăcut. Am postat apoi am şters, dar am păstrat postările ca să existe probe la dosar pentru acest infractor. Am dat mail în care rugam să confirme cine e şi am transmis pe whatsapp toate informaţiile către cineva care lucrează cu Casa Regală pentru a investiga speţa, iar acest personaj să răspundă legal pentru ceea ce face”, a scris ea pe Instagram.

Ce spune Andrei Petroff

Adevărul pe care l-am constatat, şi de la care a plecat această idee, e că influencerii din România au promovat şi continuă să promoveze tot ce le trece prin cale, indiferent de impactul negativ pe care reclama lor îl poate avea asupra urmăritorilor care o văd. Am văzut toţi scandalul companiei de cosmetice Plush Bio. Acum vorbim toţi despre cel al caselor de pariuri. Pare că nu se mai termină şirul de poveşti cu influenceri care aleg să dea credibilitate unor ţepe, sau să convingă copii să devină victime ale unei industrii care are ca scop crearea de dependenţi şi stoarcerea ultimilor bani pe care îi au în buzunar. Scopul nu a fost şi nu este să îmi bat joc de nişte oameni. Le-am dat toate oportunităţile să se prindă că ce le-am trimis nu era un produs real - dacă dădeau un search pe Google şi-ar fi dat seama că «Şeful de cabinet» nu apare nicăieri, că blazonul nu e cel real, că adresa de e-mail nu e una oficială, că brand-ul «Curtea Regală a României» nu există. Nici nu mai zic de faptul că au citit cu voce tare şi cu asumare că provenienţa brânzei e de la o mănăstire şi că se numeşte «Brânza Regelui»”, a spus pentru Paginademedia.ro, Andrei Petroff.

Tânărul creator de conţinut crede că este responsabilitatea influencerilor: „să facă un research minim înainte să vorbească în faţa a sute de mii de oameni. Evident, să îşi marcheze toţi publicitatea, lucru pe care nici un promotor al brânzei nu l-a făcut, nici măcar cu un (p) sau un #gifted la finalul unui text kilometric. Şi măcar să îşi ceară scuze când calcă pe bec, nu să se dea victime. Pot doar să mă gândesc la ce ar fi făcut reclamă dacă îi şi plăteam”.


Articole înrudite