25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O adevărată aglomerare de artă, pasiune, răbdare şi perseverenţă. Cam aşa ar putea fi definită cea de-a 23-a ediţie a Campionatului Naţional de Navomodele - machete, care este totodată şi prima ediţie găzduită de oraşul nostru. Iar după cum au amintit organizatorii, aceasta nu va fi şi ultima organizată la Galaţi, mai ales că între sportivii-machetişti gălăţeni şi cei de la Constanţa, în al căror „fief” s-au desfăşurat toate ediţiile precedente, există o veche „rivalitate” modelistică.
Dar, ca să revenim la ediţia din acest an a Campionatului, trebuie amintit că dintre cele 270 de machete şi diorame expuse, numeroase au câştigat medalii de aur, argint şi bronz la competiţii internaţionale, sportivii machetişti de la CSU Galaţi obţinând medalii de argint şi bronz la Campionatul Mondial de la Rijeka, în 2012. Aşadar, privitorii vor avea ce admira în holul Facultăţii de Mecanică (corpul D), unde este găzduită expoziţia de machete. Anul acesta, de la CSU Galaţi participă patru dintre cei mai buni modelişti: Gabriel Vasile, cu nava „Santa Clara” (sau Nina), din flota cu care Columb a descoperit America, şi „Dioramă cu piraţi”, medaliată cu bronz la Mondialele de anul trecut; Marian Harţan, cu iahtul regal britanic „Royal Caroline”; Victor Năstase, cu vasul american cu zbaturi „Mississippi”; Daniel Ciosu, cu crucişătorul de linie britanic „HMS Hood”, scufundat de cuirasatul german Bismarck în Al II-lea Război Mondial.
Merită amintite şi cuvintele rostite în deschidere de organizatori şi gazde. Astfel, prorectorul Adrian Lungu s-a arătat un pic mâhnit de spaţiul unde se desfăşoară campionatul şi expoziţia, pentru că Universitatea are „şi spaţii mai generoase decât Corpul D”, dar şi-a arătat convingerea că această ediţie va fi urmată, „iterativ, şi de altele”, mai ales prin prisma realizărilor de excepţie ale participanţilor. La rândul său, Mihai Pantea, preşedintele CSU Galaţi, a declarat că aşteaptă mai mulţi concurenţi la anul, „într-o sală mult mai mare”, şi s-a arătat încrezător că nu vor exista probleme de  arbitraj care să influenţeze rezultatele. Vicepreşedintele Federaţiei Române de Modelism, Dan Lucian, care face parte şi din comitetul de organizare a Campionatului European, programat să se desfăşoare în această toamnă la Timişoara, s-a declarat bucuros de numărul tot mai mare de machete participante la concurs.
În încheiere, nu putem decât să le urăm tuturor concurenţilor „Vânt din pupa!” şi succes în competiţie, iar pe gălăţeni să-i îndemnăm să-şi facă timp, măcar câteva ore, pentru a admira aceste capodopere din lemn, pânză, hârtie, plastic şi metal, pentru a căror realizare modeliştii au sacrificat luni sau chiar ani de zile. Şi, cine ştie, poate să-şi îndemne copiii să descopere pasiunea navomodelismului, o pasiune infinit mai frumoasă şi mai dătătoare de împliniri decât alte „hobby”-uri cu care generaţiile mai tinere îşi pierd acum timpul liber.


Articole înrudite