29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lemurienii supuşi unui regim alimentar hipocaloric trăiesc mai mult
Lemurienii supuşi unui regim alimentar hipocaloric trăiesc mai mult

Lemurienii supuşi de cercetători unui regim alimentar hipocaloric pe toată durata vieţii adulte trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi decât semenii lor care mănâncă fără restricţii, potrivit unui studiu publicat recent în revista Communications Biology şi preluat de AFP.
Restricţionarea numărului de calorii ''poate prelungi cu 50% durata vieţii lemurienilor şi reduce riscurile afecţiunilor asociate înaintării în vârstă, cum ar fi cancerul'', se precizează în studiu.
Mai exact, lemurienii care s-au alimentat după bunul plac au trăit, în medie, 6,4 ani, în comparaţie cu 9,6, durata medie de viaţă a celor care au ţinut regimul hipocaloric. Peste o treime dintre animalele puse la regim erau încă în viaţă când a decedat ultimul lemurian din grupul celor care nu a ţinut regim, la vârsta de 11,3 ani, se precizează într-un comunicat al Centrului naţional al cercetării ştiinţifice (CNRS), care a fost implicat în realizarea studiului.
În timpul experimentului care s-a desfăşurat timp de zece ani, cercetătorii au limitat cu 30% valoarea energetică (caloriile) din alimentaţia primatelor, asigurându-se că porţiile rămân echilibrate.

Experimentul a fost realizat doar cu lemurieni masculi

Potrivit oamenilor de ştiinţă, conduşi de cercetători de la CNRS şi de la Muzeul naţional de istorie naturală, efectul benefic asupra longevităţii acestor mamifere ''este însoţit, în special, de păstrarea motricităţii, fără modificarea performanţelor cognitive, şi de reducerea incidenţei patologiilor asociate în mod obişnuit bătrâneţii, cum ar fi cancerul şi diabetul''.
Cercetătorii au observat un fapt care, susţin aceştia, necesită studii suplimentare: animalele în vârstă prezintă o pierdere uşoară de materie cenuşie, fără însă ca acest lucru să aibă un efect vizibil asupra performanţelor cognitive ale animalului.
Studiile precedente stabiliseră o legătură între restricţiile alimentare şi longevitate în cazul şoarecilor şi şobolanilor, însă problema rămâne controversată în cazul primatelor, inclusiv în ceea ce-i priveşte pe oameni.
Cercetătorii vor să continue studiul şi să adauge restricţiilor alimentare şi alţi factori, precum activitatea fizică, ''în încercarea de a împinge şi mai departe limitele longevităţii''.


Articole înrudite