25 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucruri interesante pe care nu le ştiai despre iarnă şi zăpadă
Lucruri interesante pe care nu le ştiai despre iarnă şi zăpadă

E adevărat că iarna suntem nevoiţi să mai punem câteva haine groase pe noi şi să apelăm ceva mai mult la instinctul de supravieţuire, mai ales atunci când trotuarele nu au fost deszăpezite, dar asta nu înseamnă că nu iubim acest anotimp în care sărbătorim Crăciunul, practicăm sporturi de iarnă şi admirăm peisajele de poveste.
Pentru unii iarna e un motiv de a petrece cât mai mult timp în casă, departe de frig, dar pentru alţii ea este o invitaţie la a sta cât mai mult afară pentru a se bucura pe deplin de zăpadă - bineînţeles, atunci când ninge.
Dar haide să-ţi spunem şi câteva lucruri interesante despre acest anotimp şi despre zăpadă.
- Meteorologii definesc iarna ca fiind anotimpul în care temperaturile sunt cele mai scăzute. Acest lucru se întâmplă în Emisfera Nordică în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, dar în emisfera Sudică lucrurile stau invers şi iarna are loc în lunile iunie, iulie şi august - pentru că atunci se înregistrează cele mai scăzute temperaturi.
- Tuturor ne place când afară ninge, dar te-ai întrebat vreodată cu ce viteză cade un fulg de nea. Ei bine, oamenii de ştiinţă au calculat că viteza medie a unui fulg de zăpadă este de 1,5 metri/oră.
- Cel mai mare fulg de zăpadă a căzut pe 28 ianuarie 1887, în Montana. Fulgul avea un diametru de 38 de centimetri şi 20 de centimetri grosime, conform Cărţii Recordurilor.
- Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată a fost în Vostok Station, Antarctica. Pe 21 iulie 1983, aici au fost -89.2°C.
- Chionofobia este teama permanentă de zăpadă, în special de căderi de zăpadă. Ambele cuvinte sunt derivate din limba greacă: chion înseamnă zăpadă, iar phobos înseamnă frică.
- Cel mai mare om de zăpadă a fost construit în Bethel, Maine (SUA), în februarie 1999 şi măsura 34 de metri înălţime.
- Floarea de prun chinezesc este una din puţinele plante care înfloresc iarna. În China ea simbolizează puritate, prosperitate şi speranţa; este adesea utilizată în arta şi poezia acestei culturi.
- În mijlocul fiecărui fulg de zăpadă se află o particulă de praf sau un grăunte de polen.
- O singură furtună de zăpadă poate aduce până la 39 de milioane de tone de zăpadă.
- Când afară ninge şi totul este îmbrăcat într-un strat subţire de zăpadă, afară e mult mai linişte, pentru că sunetul este reţinut de zăpadă. Dar, atunci când zăpada începe să se topească la suprafaţă şi apoi îngheaţă, sunetele de afară devin amplificate, deci ni se pare că este mult mai mult zgomot în jur.
- Zăpada nu este albă. Ea doar pare albă pentru că este alcătuită din mii de cristale translucide adunate. Când fotonii razelor de lumină intră în cristalele de la suprafaţa stratului de zăpadă, ei se răsfrâng asupra tuturor cristalelor creându-se astfel un fenomen optic complex în urma căruia toată zăpada pare albă.
- În jur de 12% din suprafaţa Pământului este acoperită de zăpadă sau gheaţă, dar pe timp de iarnă poate ajunge şi la 33% din suprafaţa planetei.
- Rusia este considerată cea mai friguroasă ţară din lume (Siberia, în special), urmată de Canada, Mongolia, Finlanda şi Islanda.
- Potrivit Cărţii Recordurilor, cel mai înalt brad de Crăciun tăiat vreodată a fost unul de 68 de metri şi a fost expus în anul 1950 la Northgate Shopping Center din Seattle, Washington.
- Zăpada te încălzeşte. Pentru că zăpada este în proporţie de 90-95% aer, funcţionează ca un izolant excelent, de aceea multe dintre animale se îngroapă în zăpadă pentru a hiberna. Acesta e şi motivul pentru care în interiorul unui iglu este mult mai cald ca afară, potrivit kissfm.ro.


Articole înrudite