28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Secretul longevităţii dezvăluit într-un documentar Netflix: „Cel mai bun ceai este vinul“
Secretul longevităţii dezvăluit într-un documentar Netflix: „Cel mai bun ceai este vinul“

Netflix va lansa pe 30 august, un documentar care dezvăluie secretele celor mai longevivi oameni din lume. Există câteva zone pe Pământ unde, statistic, trăiesc cei mai mulţi oameni care ating vârsta de 100 de ani.

Cercetătorul, exploratorul şi autorul seriei de cărţi „Zonelor Albastre“, Dan Buettner, a studiat în ultimele decenii stilul de viaţă şi obiceiurile persoanelor din aceste zone. Din 30 august, platforma de streaming Netflix va difuza documentarul în patru părţi „Live to 100: Secrets of the Blue Zones/Trăieşte până la 100 de ani: Secretele Zonelor Albastre“.

Începând din 2004, Buettner a studiat comunităţile din Zonele Albastre - Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Grecia) şi Loma Linda (California) - pentru a înţelege ce îi menţine pe oameni longevivi şi sănătoşi.

Potrivit descoperirilor cercetătorului,  longevitatea lor nu are nimic de-a face cu autodisciplina sau regimuri complexe de sănătate şi fitness. În schimb, ecosistemele acestor comunităţi fac ca alegerile sănătoase să vină în mod natural. Locuitorii fac zilnic mişcare, au o dietă în care predomină vegetalele, au o viaţă socială activă şi legături de familie puternice.

Cel mai bun ceai este vinul“, spune o bătrână din Grecia, în documentar, atunci când realizatorul o întreabă despre ceaiul zilnic. Da, chiar şi consumul moderat de alcool face parte din stilul de viaţă al oamenilor care trăiesc în Zonele Albastre.

Buettner a identificat ceea ce numeşte „cele 9 puteri“ - obiceiuri comune care garantează longevitatea. Acestea includ activitatea fizică moderată, regulată, un scop în viaţă, aportul caloric moderat, diete bogate în plante, reducerea stresului, consumul moderat de alcool, implicarea socială, legături puternice de familie şi spiritualitatea sau religia.

Aş spune că doar 20% din longevitatea acestor oameni se datorează genelor, 10% alegerilor personale, 10% sistemului de îngrijire medicală, iar restul de 60% este reprezentat de mediu“, afirmă Buettner.

Deci, ce se face diferit în aceste zone cu mult mai mulţi centenari decât în restul lumii? Nimic revoluţionar, mai degrabă este vorba despre o acumulare de mici obiceiuri zilnice. „Majoritatea au o dietă bazată pe legume, plante, cereale integrale. Masa e un ritual, iar ei iau masa în familie, nu cu telefoanele mobile sau alte gadgeturi“, spune Buettner.

În plus, „oamenii din Zonele Albastre nu fac exerciţii de fitness, dar trăiesc într-un mediu în care sunt nevoiţi să facă mişcare în mod natural la fiecare 20 de minute“. Mişcarea este parte integrantă a vieţii lor, nu o activitate extra.

Izolarea socială s-a dovedit a fi la fel de periculoasă ca şi fumatul a 15 ţigări pe zi, iar longevitatea locuitorilor Zonelor Albastre oferă dovezi suplimentare că legăturile sociale puternice îi menţin în viaţă mai mult timp. „Familia este pe primul loc şi trăiesc alături de părinţii şi bunicii lor, chiar dacă au vârste înaintate. Totodată, tind să facă parte dintr-o comunitate religioasă“, a mai explicat autorul în documentarul de pe Netflix.

Articole similare: Netflix anunţă noi filme şi seriale pentru copii şi familie vara aceasta


Articole înrudite