Când vine vorba de maşini, un nume nu este doar un simplu detaliu de marketing – este o promisiune, un simbol al identităţii. În 2025, marii producători auto precum Toyota, Volkswagen şi Mercedes-Benz îşi schimbă radical abordarea în ceea ce priveşte denumirea modelelor electrice. Renunţă la etichetele reci şi tehnice precum ID, EQ sau bZ şi revin la nume mai simple, mai umane şi mai uşor de recunoscut, în încercarea de a reduce confuzia şi de a întări legătura emoţională cu utilizatorii.
Volkswagen, unul dintre pionierii mobilităţii electrice, a anunţat că renunţă la sistemul de denumiri ID – ID.3, ID.4, ID.7 etc. În schimb, adoptă o strategie mai apropiată de identitatea sa clasică. Microbuzul electric ID. Buzz este deja promovat simplu ca „Buzz”, iar modelele viitoare, derivate din conceptele ID.Every1 şi ID.2all, vor reveni la denumiri consacrate precum Up şi Polo.
Toyota face o schimbare similară, renunţând la seria bZ (beyond Zero), considerată confuză şi lipsită de atracţie. Modelul bZ4X va primi un nume nou odată cu actualizarea din 2026, probabil unul derivat din gama deja cunoscută, cum ar fi RAV4. Chiar şi varianta off-road, bZ Woodlands, va fi redenumită.
Mercedes-Benz schimbă şi ea direcţia. În loc să continue seria EQ (EQB, EQE, EQS), constructorul german revine la nume tradiţionale. De exemplu, versiunea electrică a lui G-Class nu se va numi EQG, ci G580 cu tehnologie EQ, păstrând astfel legătura cu imaginea consacrată a modelului.
Schimbarea este motivată în primul rând de dificultăţile consumatorilor în a înţelege ce reprezintă fiecare denumire. Etichetele alfanumerice, gândite iniţial pentru a separa modelele electrice de cele cu motoare termice, s-au dovedit a fi greu de reţinut şi lipsit de personalitate. Aşa cum subliniază Stephanie Brinley, analist S&P Global Mobility, aceste nume păreau logice în teorie, dar au devenit obositoare în realitate.
Alţi producători au anticipat această problemă. Chevrolet şi GMC, de exemplu, au păstrat numele tradiţionale şi au adăugat doar sufixul EV – cum ar fi Silverado EV sau Hummer EV. BMW a continuat cu prefixul „i”, dar fără a complica denumirile. Cadillac, în schimb, a mers pe o abordare creativă, cu nume ca Lyriq, Optiq sau Vistiq – simple, distincte şi uşor de reţinut.
Pentru utilizatori, aceste schimbări aduc două mari avantaje: mai puţină confuzie şi o conexiune emoţională mai puternică. Nu mai trebuie să înţelegi o succesiune de litere şi cifre pentru a şti ce fel de maşină alegi. În plus, numele devin din nou un instrument de storytelling – spun o poveste, sugerează un stil de viaţă, creează ataşament. Nume precum Buzz, RAV4 sau G-Class evocă emoţii, amintiri şi dorinţe.
Pe măsură ce piaţa vehiculelor electrice se maturizează, devine clar că succesul nu depinde doar de specificaţii tehnice, ci şi de felul în care maşinile reuşesc să comunice cu oamenii. Iar în această ecuaţie, numele contează. Se pare că viitorul electric al industriei auto va fi scris nu în coduri, ci în nume care spun o poveste.