05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
94% dintre copiii dispăruţi au ales să plece de acasă
94% dintre copiii dispăruţi au ales să plece de acasă

Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra numărului mare de dispariţii voluntare, datele furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR evidenţiind că, în perioada 15 mai 2014 - 15 mai 2015, în ţara noastră au fost raportate 3.736 de dispariţii în rândul copiilor.

Potrivit unui comunicat transmis luni presei, în peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariţii sunt înregistrate în rândul adolescenţilor.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruţi în ultimul an, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1.085 au vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, se arată în comunicatul de presă. Majoritatea acestora, respectiv 3.733, au fost găsiţi în aceeaşi perioadă menţionată mai sus — 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1.093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani şi 2.511 dintre cei mai mari de 14 ani.

Potrivit reprezentanţilor IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educaţie, abandonul şcolar şi influenţa anturajului negativ, consumul de alcool şi substanţe halucinogene sau situaţia economică a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual, procentul plecărilor voluntare, din total dispariţiilor în rândul copiilor, este mult mai mic — de 51%. Majoritatea sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani.

Salvaţi Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc. 


Articole înrudite