25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agricultura rămâne principalul beneficiar al bugetului Uniunii Europene în perioada 2014-2020, cu o sumă de 386,9 miliarde de euro, conform propunerilor de buget publicate de Comisia Europeană, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, la un forum privind noile provocări legate de siguranţa alimentară a Europei de Sud-Est.
"Agricultura se află pe prima poziţie în bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, cu o sumă de 386,9 miliarde euro, dintr-un total de 1.025 miliarde euro. Politica Agricolă Comună (PAC) rămâne o politică cu greutate în buget. Agricultura este de altfel singurul domeniu care are o politică şi un buget comun la nivelul statelor UE faţă de celelalte sectoare, care au politici naţionale", a precizat Cioloş.
Acesta a precizat că din bugetul total al UE doar 5% se foloseşte pentru cheltuielile administrative şi birocratice, 95% din fonduri întorcându-se în statele membre. "Noutatea în propunerile de buget ale Comisiei vizează anumite criterii, mai precise, de utilizare a fondurilor europene. Vor exista condiţionalităţi în obţinerea de rezultate, Comisia urmărind nu numai gradul de absorbţie ci şi modul în care statele membre îşi definesc anumite ţinte şi obiective şi pe care le vor îndeplini", a spus Dacian Cioloş.
Potrivit sursei citate, circa 281 miliarde euro din bugetul total vor fi orientate către plăţile directe pentru menţinerea stabilităţii veniturilor agricultorilor, respectiv pe Pilonul I al PAC, iar 89 de miliarde de euro către Pilonul II: dezvoltarea rurală în statele membre.
Cioloş a menţionat că va fi menţinut în bugetul UE mecanismul de intervenţie în piaţă, în caz de criză, iar ca o noutate, în noul buget al UE, vor fi alocate fonduri şi pentru cercetarea agricolă. "În noua perspectivă bugetară 2014-2020 vor fi alocate 4,5 miliarde de euro pentru o perioadă de 7 ani, sumă destinată cercetării din agricultură. Este pentru prima dată când, din bugetul alocat cercetării la nivelul UE , circa 4,5 miliarde de euro sunt destinaţi cercetării din agricultură şi sectorului agricol", a mai adăugat comisarul european..
Potrivit comisarului european, circa 3,5 miliarde de euro, în medie 500 de milioane de euro pe an, vor fi alocate pentru sprijinul agricultorilor în situaţii de criză din domeniul sanitar, respectiv în situaţii de genul celei mai recente cauzate de E.coli, iar 2,5 miliarde de euro vor merge pentru sprijinirea agricultorilor în urma efectelor globalizării.
Provocările privind siguranţa alimentară a Europei de Sud-Est în noul context global, precum şi rolul politicii agricole comune europene sunt subiectele analizate miercuri de miniştrii Agriculturii din această zonă, în cadrul conferinţei „Agricultură şi Agribusiness în Europa de Sud-Est”.
La eveniment participă ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vasile Bumacov, directorul pentru Politica Agricolă şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Pescuitului şi Dezvoltării Rurale din Croaţia, Miroslav Bozic, precum şi comisarul European pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără.
Conferinţa, poziţionată în deschiderea primei ediţii a Bucharest International Forum (4-11 iulie 2011) a fost deschisă de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Bucharest International Forum (4-31 iulie 2011), cel mai complex eveniment internaţional organizat până acum în România, dedicat în întregime Bucureştiului, este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Fundaţia EURISC şi Forum Invest, alături de peste alţi 20 de parteneri din mediul de afaceri şi patronal.


Articole înrudite