28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judeţele afectate în continuare de inundaţii sunt Alba, Arad, Botoşani, Cluj, Dolj, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vrancea, unde mai sunt evacuate 147 de persoane, potrivit situaţiei la nivel naţional până joi la ora 9.00. Cele mai multe persoane evacuate sunt în judeţul Arad (118), urmat de Botoşani (24) şi Cluj (cinci). În total sunt inundate 1.726 de gospodării şi locuinţe, 2.829 de hectare de teren agricol, 2.079 de hectare de păşuni, fâneţe şi păduri, 34,2 kilometri de drumuri judeţene, 81 de kilometri de drumuri comunale, 88 de poduri şi podeţe, iar 753 fântâni sunt colmatate.
Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteo au acţionat 381 de angajaţi ai IGSU, alături de alţi 332 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Administraţiei Drumuri Naţionale şi ai altor structuri.

Judeţul Alba

Aproape 600 de locuinţe din judeţul Alba au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele zile, trei case au fost distruse de viituri, iar patru au fost avariate grav, fiind în pericol să se prăbuşească, potrivit unui bilanţ prezentat joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba (ISU), Alina Bălaş, a declarat joi că potrivit ultimului bilanţ centralizat de autorităţile din Alba, în urma ploilor din ultimele zile 590 de locuinţe au fost inundate, trei case au fost distruse de viituri, patru locuinţe au fost avariate grav, iar alte trei anexe gospodăreşti s-au prăbuşit. Bălaş a spus că peste 800 de subsoluri şi aproape 1.400 de anexe gospodăreşti au fost inundate, aproximativ 33 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale au fost afectate de viituri, două poduri au fost distruse, iar 27 de podeţe şi poduri au fost afectate sau colmatate. Purtătorul de cuvânt al ISU Alba a adăugat că, în urma precipitaţiilor puternice, 16 sedii de instituţii şi mai multe sedii de firme au fost inundate, iar câteva sute de metri de reţea de telefonie şi electricitate au fost rupte de rafalele puternice de vânt. Alina Bălaş a precizat că defecţiunile din reţelele de electricitate şi telefonie au fost remediate. Potrivit sursei citate, precipitaţiile abundente au produs pagube şi în agricultură, peste 1.100 de hectare de culturi agricole fiind calamitate, aproximativ 140 de hectare de fâneţe fiind inundate, iar zeci de tone de furaje fiind distruse de apă.
Inundaţiile au ucis şi aproape 150 de animale din gospodăriile localnicilor din zonele afectate, iar 226 de fântâni au fost colmatate, apa nefiind potabilă.
În total, în judeţul Alba inundaţiile au produs pagube în 18 localităţi, cele mai afectate fiind Ocna Mureş, Lopadea Noua, Aiud, Ciumbrud şi Hopărta. De asemenea, o femeie din localitatea Uioara de Jos, aparţinând oraşului Ocna Mureş, a murit după ce casa în care locuia a fost dărâmată de o viitură puternică. Alte 45 de persoane au fost salvate din calea apelor de pompieri şi salvamontişti, aproximativ 40 dintre acestea fiind în prezent evacuate din locuinţele lor şi cazate temporar la rude şi prieteni.

Judeţul Cluj

Aproape 1.400 de locuinţe din 46 de localităţi din judeţul Cluj au fost afectate de inundaţii, în ultimele zile, iar opt case sunt în pericol de surpare, arată datele unui bilanţ prezentat joi de către prefectul Florin Stamatian. Acesta a afirmat că în judeţul Cluj au fost afectate, în total, 46 de localităţi, unde au fost inundate 1.388 de locuinţe şi 208 anexe gospodăreşti. "În urma inundaţiilor, opt case sunt în pericol de surpare, din care cinci în satul Călata, comuna Călăţele, şi trei în satul Pruniş, comuna Ciurila. Trist este că avem afectate peste 16.000 de hectare de culturi agricole inundate, gradul de afectare fiind cuprins între 60 şi sută la sută. Sunt 107 poduri şi podeţe afectate, din care 19 distruse şi 279 fântâni afectate", a spus Florin Stamatian. Potrivit bilanţului, în urma inundaţiilor din judeţul Cluj au murit zeci de animale şi păsări de curte.
Conform prefectului, autorităţile locale şi judeţene din Cluj vor întocmi o evaluare a pagubelor, urmând să fie solicitate fonduri din partea Guvernului.

Blaga: „Nu am discutat în Guvern de ajutoare pentru sinistraţi, nu am avut încă situaţii excepţionale”

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, că Executivul nu a discutat încă despre posibilitatea despăgubirii sinistraţilor în urma recentelor inundaţii, menţionând că vor trebui făcute evaluări şi că până acum nu au fost situaţii "cu totul excepţionale". "Nu s-a discutat până în acest moment acest lucru. Va trebui să avem o evaluare clară a pagubelor, pentru că, până la urmă, nu am avut revărsări de râuri în zilele acestea, ci căderi masive de apă, ploi abundente, desigur, pentru un timp scurt, au produs multe neplăceri într-o zonă sau alta. Şi, din păcate, avem şi trei victime, o femeie în Alba şi doi cetăţeni care nu au vrut să asculte forţele de ordine şi au forţat, au trecut cu maşina, deşi li s-a interzis acest lucru şi dânşii au decedat în Cluj", a spus Blaga. El a menţionat că evaluările Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie "făcute cu foarte multă atenţie", pentru a se stabili "unde se impun ajutoare", analizele urmând să fie făcute "în special în administraţiile publice locale care desfăşoară activităţi în continuare pentru ajutorarea cetăţenilor".
"Pe de altă parte, evacuările de populaţie s-au făcut pe termen foarte scurt, trei-patru ore, până când a trecut viitura. Deci nu avem decât 115 persoane, mai erau azi dimineaţă (joi - n.r.), care aveau în special domiciliul la rude, nu acasă. Nu am avut încă situaţii cu totul excepţionale", a conchis Blaga.


Articole înrudite