29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Buget de 54,5 milioane de euro pentru programul Erasmus+
Buget de 54,5 milioane de euro pentru programul Erasmus+

România are alocat în anul 2015 un buget de 54.514.335 de euro pentru programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport.
"La nivel naţional, prin Erasmus+ sunt finanţate proiecte de mobilitate, proiecte de parteneriat strategic şi întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret. Bugetul în România este distribuit după cum urmează: 42.341.832 de euro pentru proiecte de mobilitate, 11.916.025 de euro pentru proiecte de parteneriat strategic şi 256.478 de euro pentru întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret", informează un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) - instituţia care gestionează programul Erasmus+ în România - finanţează proiecte în domeniile educaţie şcolară, formare profesională, învăţământ superior, educaţia adulţilor şi tineret.
Termenele limită la care se vor depune proiecte sunt: 4 februarie, 30 aprilie şi 1 octombrie pentru proiecte în domeniul tineretului, respectiv 4 martie şi 31 martie pentru proiecte în domeniile educaţie şcolară, formare profesională, învăţământ superior şi educaţia adulţilor.
Proiectele se depun online la termenul limită, până la ora 13,00, ora României. Toate informaţiile necesare privind candidatura sunt disponibile pe site-ul programului, www.erasmusplus.ro.
"Erasmus+ schimbă vieţi şi deschide minţi; de aceea Europa, care trebuie să-şi doteze cetăţenii cu educaţia, competenţele şi creativitatea de care au nevoie într-o lume din ce în ce mai competitivă şi în schimbare, are nevoie de acest program. Prin el, sistemele de educaţie şi formare se vor moderniza, iar profesorii, formatorii şi lucrătorii de tineret vor coopera pentru a crea noi metode de predare şi formare. Tinerii, principalii beneficiari ai programului, vor profita de mobilităţile cu scop de învăţare pentru a se dezvolta personal şi profesional mult mai rapid decât dacă ar fi rămas acasă", a declarat Monica Calotă, director ANPCDEFP, potrivit comunicatului de presă.
În anul 2014, în România au fost depuse 2.210 cereri de finanţare, dintre care au fost finanţate 685: 484 de proiecte de mobilitate, 189 de proiecte de parteneriat strategic şi 12 întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret. În ceea ce priveşte domeniile vizate de aceste proiecte, 214 se adresează educaţiei şcolare, 118 formării profesionale, 79 învăţământului superior, 23 educaţiei adulţilor şi 251 tineretului.
Prin proiectele de mobilitate finanţate, aproximativ 6.000 de studenţi şi peste 3.000 de elevi au oportunitatea de a studia sau a se pregăti profesional într-o altă ţară. Aproape 4.000 de profesori şi peste 7.000 de tineri şi lucrători de tineret participă în proiecte internaţionale. Bugetul total alocat proiectelor finanţate în anul 2014 a fost de 51.256.839 de euro.
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi va fi implementat în perioada 2014-2020. Programul are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret.
Erasmus+ va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de euro. Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se 2 milioane de studenţi din învăţământul superior, 650.000 de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional, precum şi peste 500.000 de tineri implicaţi în programe de schimburi de tineri sau de voluntariat în străinătate.


Articole înrudite