20 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Combaterea buruienilor cu ajutorul curentului electric, o alternativă la erbicidele care otrăvesc pământul
Combaterea buruienilor cu ajutorul curentului electric, o alternativă la erbicidele care otrăvesc pământul

Distrugerea buruienilor cu ajutorul electricităţii este considerată o alternativă la utilizarea glifosatului, iar teste realizate în Franţa arată ce poate face procesul - şi ce nu.
Din momentul în care au început să circule zvonuri care anunţă o eminentă interdicţie definitivă privind utilizarea glifosatului, mulţi fermieri caută alternative la glifosat şi alte erbicide chimice.
Folosirea în agricultura europeană a erbicidului glifosat este permisă până la sfârşitul anului 2023. Un reprezentant al Comisiei Europene a anunţat că decizia oficială va fi luată la data de 15 decembrie 2023, când expiră autorizaţia actuală pentru glifosat.
O metodă care a fost folosită până acum mai mult în agricultura ecologică este controlul electric al buruienilor.
Rezultatele testelor efectuate în Franţa privind utilizarea acestei metode au fost rezumate de portalul de ştiri Terre-net.fr şi citate de Agrointel.
Institut du Végétal francez (Arvalis) testează metoda de control electric a buruienilor încă din 2018, punându-se accentul pe eficacitatea eradicării buruienilor. La teste a fost utilizat aparatul Xpower cu procesul Electroherb de la compania Zasso.
Buruienile au fost eradicate în timpul testelor la viteze de 2 km/h, 4 km/h şi 7 km/h. Pentru comparaţie, terenul martor a fost tratat cu glifosat. După 37 de zile, cercetătorii au examinat cât de eficiente au fost procedurile şi au constat că există diferenţe clare între culturi.
În timp ce glifosatul a distrus doar 45% din buruienile crescute în cultura de rapiţă de toamnă, procesul electric a reuşit să elimine aproape 100% din ele, la toate vitezele, şi a fost semnificativ mai eficient. De asemenea, glifosatul a gestionat doar 85% din buruieni în cazul culturii de mazăre de primăvara, în timp ce procesul electric a ucis peste 90% din buruieni.
Situaţia a fost diferită în privinţa cerealelor. În timp ce glifosatul a îndepărtat în mod fiabil toate buruienile din cultura de grâu, dispozitivul electric a atins în cel mai bun caz o eficacitate de 20%. În păşunile permanente, în cazul trifoiului şi a trifoiului roşu, metoda electrică nu a avut aproape niciun efect primăvara.
În toamnă, însă, metoda a avut rezultate mai bune, cel puţin în cazul trifoiului şi trifoiului roşu, cu peste 80% din plante fiind eliminate.
Tensiunea electrică care trece prin plante şi sol afectează celulele plantelor. Acest lucru le va usca. Rezultatul depinde de specia de plante, de biomasa disponibilă, de densitatea arboretului şi de umiditate. În condiţii foarte uscate, trebuie avută grijă deoarece există întotdeauna riscul apariţiei unui incendiu.
Testele arată că vitezele mai mici sunt semnificativ mai eficiente. Cele mai bune performanţe au fost atinse la o viteză de 2 km/h. Acest lucru se datorează faptului că plantele sunt expuse la sarcina electrică pentru mai mult timp.

Următoarele reguli de bază pot fi derivate din experimente:
- buruienile sunt mai uşor de eliminat decât iarba;
- cu cât este mai mare biomasă, cu atât procedura este mai puţin eficientă;
- procedura este mai eficientă dacă pământul este umed;
- umiditatea, de exemplu roua, sporeşte eficienţa procedurii.

Un dezavantaj al metodei este viteza redusă de lucru, din cauza vitezelor mici de deplasare şi a lăţimii de lucru de 3 m. În plus, tehnologia este semnificativ mai scumpă decât glifosatul sau aratul solului, cu costuri care merg până la 250 de euro/ha.
Pentru a vedea cum metoda a afectat viaţa din sol, cercetătorii au calculat şi râmele din parcele şi biomasa microbiană, iar măsurătorile nu au arătat efecte negative ale tensiunii electrice asupra râmelor şi cantităţii de biomasă microbiană.


Articole înrudite