12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conducerea unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis este incriminatorie
Conducerea unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis este incriminatorie

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis recent excepţia de neconstituţionalitate a articolului 335 alineatul 1 din Codul penal, constatând că în acesta nu se incriminează şi fapta de conducere fără permis pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, ci doar a unui autovehicul sau tramvai.
CCR a luat în discuţie excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 335 alineatul (1) din Codul penal şi articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES.
Articolul 335 alineatul (1) din Codul penal prevede: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani", în timp ce articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 spune că, "în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles: (...) Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule".
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul 335 alineatul 1 din Codul penal, care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituţională. De asemenea, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002", se arată în comunicat.
Sursa citată notează că, în argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut că necorelarea dintre articolul 335 alineatul (1) din Codul penal şi articolul 6 punctul 6 teza a doua din OUG numărul 195/2002 determină un veritabil viciu de neconstituţionalitate, care rezultă din omisiunea reglementării, în cuprinsul articolului 335 alineatul 1 din Codul penal, a tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.
"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituţie", se mai menţionează în comunicat.
Astfel, potrivit CCR, dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile şi libertăţile cetăţenilor, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate prin articolul 1, alin. (3) şi (5) din Legea fundamentală printre valorile supreme.
De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea dispoziţiilor articolului 16 din Constituţie, deoarece imprecizia legislativă generează discriminări, fără a exista vreo motivare obiectivă şi raţională care să le justifice.
"Este în afara oricărui argument juridic raţional şi rezonabil ca o persoană care posedă permis de conducere, acordat pentru altă categorie decât tractoarele agricole sau forestiere, şi care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice să poată avea calitatea de subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în timp ce o persoană care nu deţine deloc permis de conducere şi care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier să nu fie sancţionată penal", mai arată sursa citată.
Prin urmare, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolului 335 alineatul 1 din Codul penal încalcă articolul 1 alin. 3 şi 5 privind statul român, articolul 16 privind egalitatea în drepturi şi articolul 22 privind dreptul la viaţă, integritate fizică şi psihică din Legea fundamentală.
Totodată, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 195/2002, care exclude tractoarele agricole şi forestiere din categoria autovehiculelor, nu încalcă dispoziţiile din Constituţie invocate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Bucureşti — Secţia I penală.


Articole înrudite