16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul României îşi asumă, prin programul de guvernare pentru 2013-2016, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, organizarea unui muzeu al comunismului, informează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
În iunie 2007, IICCMER a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul precis de a organiza un Muzeu Memorial al Victimelor Comunismului, alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat reprezentând unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.
Unul dintre obiectivele declarate ale conducerii IICCMER instalate în mai 2012 este transformarea închisorii de la Rm. Sărat în Memorial al Victimelor Comunismului.
Recent, IICCMER, cu sprijinul consistent al Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, a reuşit achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care permite demararea proiectului de transformare a închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial, urmând ca în 2013 să fie realizate studiile tehnice şi să fie îndeplinite toate procedurile legale pentru demararea lucrărilor propriu-zise.
De asemenea, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a încheiat un protocol de colaboare cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiţiei cu scopul conservării Fortului 13 - Jilava, precum şi organizării în cadrul acestuia a unui circuit de vizitare şi a unui memorial al universului concentraţionar.
IICCMER este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale, analizând natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.


Articole înrudite