05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
IGSU: În primele nouă luni, numărul incendiilor a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
IGSU: În primele nouă luni, numărul incendiilor a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În primele nouă luni ale anului s-a înregistrat o creştere cu 25% a numărului de incendii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, recent, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.
"În ceea ce priveşte incendiile, se înregistrează o creştere cu 24,89% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o îngrijorare instituţională cu care ne confruntăm şi care, bineînţeles, va fi urmată de dispunerea unor măsuri care să conducă la creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor privind acest risc, dar şi la măsuri de amplasare teritorială, în plus, faţă de ce avem acum, pentru a asigura un timp de răspuns mai scăzut", a spus el, în cadrul unei conferinţe de bilanţ organizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Numărul locuinţelor individuale sau colective afectate de incendii a crescut cu 12%, al operatorilor economici din industrie — cu 24%, al obiectivelor de comerţ şi alimentaţie publică — cu 26%, iar al mijloacelor de transport — cu 43%. În ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată, numărul acestora a crescut cu 36% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de intervalul similar din 2016.
Pe de altă parte, comparativ cu anul anterior, numărul persoanelor afectate de incendii a scăzut cu aproape 50%. Astfel, în primele nouă luni ale anului, 279 de adulţi şi 22 de copii au fost răniţi în urma incendiilor. De asemenea, 124 de adulţi şi 10 copii şi-au pierdut viaţa în astfel de evenimente.
Cristian Radu a atras atenţia că în prima săptămână a lunii octombrie patru copii cu vârste între 1 — 8 ani au murit în incendii şi, în acest context, a subliniat importanţa supravegherii minorilor.
Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general la IGSU, a apreciat că, în ce priveşte creşterea numărului de incendii, unul dintre factorii importanţi îl reprezintă starea socială, având în vedere că multe evenimente se produc din cauza instalaţiilor electrice sau coşurilor de fum defecte.
La rândul său, Cristian Radu a mai precizat că în primele nouă luni ale anului IGSU a avut 322.775 de intervenţii, media zilnică fiind de 1.183. Dintre acestea: 262.700 misiuni de asistenţă medicală de urgenţă sau de acordare a primului ajutor calificat, utilizând resurse SMURD; 27.253 de intervenţii în cazul incendiilor (cu o medie zilnică de peste 100 de astfel de evenimente); 10.339 de intervenţii în alte situaţii de urgenţă; 8.220 de acţiuni de asistenţă a persoanelor şi 14.263 acţiuni de protecţie a comunităţilor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au înregistrat creşteri ale acţiunilor de asistenţă persoane (creştere de 27%) şi ale acţiunilor de protecţie a comunităţilor (21%), ca urmare a intensificării frecvenţei de manifestare a fenomenelor meteo periculoase.
Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a menţionat că în timpul intervenţiilor au fost salvate 6.628 de persoane, dintre care 5.230 adulţi şi 1.398 copii. Totodată, 269.072 persoane au fost asistate medical. Valoarea bunurilor protejate sau salvate a fost de 22,81 miliarde lei.
Prezentând un sumar al activităţilor preventive, col. Cristian Radu a declarat că au avut loc 30.610 acţiuni de control, dintre care 29.772 de controale de prevenire, 241 de inspecţii şi 597 de audituri efectuate la persoanele fizice şi juridice autorizate pentru a presta activităţi în domeniul apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile.
Dintre aceste activităţi preventive, 3.825 au vizat obiectivele de investiţii, 13.842 — operatorii economici, 9.324 — instituţiile publice, 103 — construcţiile hidrotehnice care comportă un risc crescut din punct al vedere al avariilor; 9 — punctele de comandă de protecţie civilă; 1.444 — localităţi controlate din punct de vedere al îndeplinirii obligaţiilor care revin personalului cu atribuţii în domeniul protecţiei civile sau apărării împotriva incendiilor; 980 — controale şi acţiuni de îndrumare a serviciilor voluntare şi a celor private pentru situaţii de urgenţă.
Au fost constatate 123.354 deficienţe, dintre care 80.886 au fost sancţionate pe timpul acţiunilor cu caracter preventiv. Au fost aplicate 10.571 sancţiuni contravenţionale, iar cuantumul amenzilor a fost de 13,6 milioane lei. Au existat de asemenea trei cazuri în care a fost dispusă întreruperea funcţionării unor unităţi de comerţ şi alimentaţie publică, din cauza încălcării grave a normelor de apărare împotriva incendiilor.
El a menţionat că au existat 20.284 solicitări pentru asistenţă tehnică de specialitate, dintre care 13.276 legat de domeniul de avizare-autorizare, 6.526 de domeniul apărare împotriva incendiilor şi 351 au fost solicitări legate de domeniul apărării împotriva dezastrelor.
În primele nouă luni ale anului au avut loc 22.947 de exerciţii, dintre care 15.810 cu specific de alarmare-evacuare şi intervenţie de incendiu, numărul participanţilor depăşind 400.000.


Articole înrudite