Peste trei sferturi dintre specialiştii IT români stabiliţi în străinătate iau în calcul revenirea în ţară

 
Luni, 30 Octombrie 2017 12:41
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste trei sferturi (77%) dintre specialiştii IT români stabiliţi în străinătate iau în calcul revenirea în ţară, a declarat recent Iulia Cîrmaciu, director de resurse umane la DB Global Technology cititând un studiu realizat de companie alături de Catalyst Solutions.
Potrivit acesteia, 43% dintre cei chestionaţi se declară foarte puţin sau deloc informaţi cu privire la evoluţia sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în ţara natală.
"Sectorul IT din România are un potenţial enorm şi oferă numeroase oportunităţi pentru specialiştii în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate şi echipe experimentate aflate în continua extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniştilor români din străinătate de a reveni în ţară, cât şi necesitatea de a le oferi informaţii complete şi de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România", a declarat Iulia Cîrmaciu.
Conform studiului, atât specialiştii români care ar fi dispuşi să se întoarcă în ţara, cât şi cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extra salariale şi oportunităţile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care îşi bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în străinatate considera cruciale contextul politic, sistemul de sănătate şi cel de educaţie.
Deşi studiul nu precizează în ce orizont de timp iau în calcul IT-ştii români să se întoarcă în ţară, Marian Popa, directorul general al companiei, susţine că acesta este situat între 2 şi 5 ani.
"Estimările ANIS arată ca, în 2017, industria IT din România ajunge la venituri ce depăşesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creşteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât şi cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescenţă şi oferă proiecte şi oportunităţi extrem de interesante. Ne aşteptăm ca în următorii ani România să se poziţioneze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune", a declarat Valerica Dragomir, director executiv Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.
IT Community Relocation Survey a fost realizat de DB Global Technology şi Catalyst Solutions, cu participarea a 400 de specialişti IT români stabiliţi în ţări precum Olanda, Elveţia, Germania sau Marea Britanie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu