Peste 9.500 de producători s-au înscris în programul de tomate

 
Joi, 02 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 9.500 de producători s-au înscris în acest an în programul de tomate lansat de Ministerul Agriculturii, iar rezultatele se vor vedea în timp şi în balanţa comercială a acestui produs, a declarat, recent, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole.
"Nu ne aşteptam la un rezultat atât de bun, dar pentru că mulţi producători de legume au văzut că au primit banii în primul ciclu au creat spaţii noi şi aşteptăm ca în lunile următoare să vedem tomatele pe piaţă. Programul are două etape legate de ciclul de producţie, primul s-a încheiat şi 4.378 de producători care s-au înscris în program au cultivat, au produs, au vândut, au desfiinţat cultura şi au încasat şi banii în momentul în care au putut aduce la minister deconturile pentru cantitatea de 2.000 de kilograme pe care trebuia obligatoriu să o vândă ca să beneficieze de subvenţii. Ciclul II înseamnă producerea de tomate în perioada octombrie, noiembrie şi decembrie şi în acest ciclu s-au înscris şi au plantat şi acum valorifică produsele mai mult de 4.000 de legumicultori. O parte au vândut cantitatea de 2.000 de kilograme, iar 33 de producători au depus deja deconturile, urmând ca şi ceilalţi să o facă ca să îşi ia banii", a precizat Daea.
Acesta a explicat că programul de tomate s-a constituit foarte greu, "chiar mult prea greu ştiind că în ţară ai specialişti în domeniu", însă mulţi dintre aceştia "erau în afara realităţii".
"Una vorbeai cu ei când stabileai programul şi alta se realiza în spate, pentru că oboseala hârtiei şi a analizelor fără un rezultat practic, din nefericire, pe mulţi i-au scos în afara realităţii. Concret, nu mă aşteptam ca unii specialişti, nu toţi, să nu aibă încredere în acest program şi în discuţiile pe care le-am avut căutau tot felul de explicaţii tehnice, dar care erau de fapt teoretice, şi de aceea a fost plecatul meu în plină iarnă la legumicultori, pentru a implementa acest program. Este regretul profesiei mele, pentru că ştiam că sunt specialişti în ţară, dar nu toţi se legau de viaţa practică", a spus ministrul.
În opinia acestuia, producătorii care s-au înscris în program nu au primit niciun leu înainte, "au fost determinaţi doar cu entuziasm" şi cu garanţia că vor avea sprijinul financiar prevăzut dacă vor realiza producţia şi o vor valorifica.
"Aceşti oameni care s-au înscris în program au fost determinaţi doar cu entuziasm. Nu le-am dat nimic, nu au primit niciun leu, doar garanţia că le vom da banii la timp dacă vor realiza acea producţie şi o vor valorifica. Lucru care s-a şi întâmplat. La anul sigur vor fi mai mulţi şi se va vedea în timp şi în balanţa comercială a acestui produs", a precizat şeful MADR.
Întrebat de ce preţul roşiilor era, la Indagra, de 15 lei pe kilogram, în condiţiile în care programul a fost un succes, Daea a menţionat că preţurile diferă de la o zonă la alta, adăugând că speră ca producătorul să îl înţeleagă pe consumator şi să nu crească preţurile în mod artificial.
"Nu vă contrazic, dar preţurile diferă de la o zonă la alta. Am văzut la Deva, în piaţă, kilogramul de roşii cu 7 lei. Este important ca producătorul să îl înţeleagă pe consumator, în aşa fel încât să nu ajungem la o situaţie de disconfort în care să folosească acest moment şi să crească preţurile în mod artificial, pentru că vorbim şi de sprjinul dat de stat. Eu am văzut că sunt şi roşii mai ieftine, chiar sub patru lei, de la cei care au prelungit ciclul şi valorifică la preţuri mai mici. Important este că se realizează aceste tomate în ţară şi preţurile în mod natural trebuie să scadă", a subliniat şeful de la Agricultură.
Potrivit ministrului, astfel de programe vor fi extinse şi către alte produse deficitare identificate în balanţa comercială, însă acest lucru nu se va întâmpla din 2018, pentru că atunci va intra programul privind susţinerea suinelor.
"Am un regret în ceea ce priveşte programul privind susţinerea suinelor. Îl doream şi pe acesta implementat în acest an, dar din nefericire nu l-am realizat. Acesta se află în Parlament pentru a-l modifica în funcţie de cele stabilite cu Uniunea Europeană", a adăugat Petre Daea.
Potrivit datelor statistice prezentate în conferinţă, România importă de 280 de ori mai multe roşii faţă de cât exportă. Numai în 2016, valoarea exporturilor s-a cifrat la 250.000 de euro, în timp ce importurile au sărit de 70,1 milioane de euro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu