20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti
Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti

Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti, personalul contractual şi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională', ale căror salarii vor scădea cu procente cuprinse între 5 şi 20%, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), remis recent.
Conform sursei citate, SNPPC va analiza strategia de dialog social şi acţiune sindicală pentru perioada următoare, urmând să declanşeze mai multe forme legale de protest.
"Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România — cea mai mare organizaţie sindicală, cu reprezentativitate juridică în domeniul ordinii publice gestionate de către Ministerul Afacerilor Interne, îşi exprimă public protestul şi nemulţumirea faţă de măsura adoptată, prin ordonanţa de urgenţă, în şedinţa de ieri (miercuri, n.r.) a Guvernului României, referitoare la transferul contribuţiilor sociale (CAS / CASS) de la angajator la angajat", conform comunicatului.
De asemenea, în document se mai menţionează că din analiza efectuată de către sindicat, impactul modificării Codului fiscal va fi unul devastator pentru familia ocupaţională de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
"Din analiza efectuată de către specialiştii noştri, rezultă că impactul acestei modificări a Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţiştii, personalul contractual şi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională' (inclusiv jandarmi, pompieri, MApN, SRI, STS, SPP etc.), care vor avea scăderi ale salariului net cuprinse între 5% şi 20%, acestea urmând a fi resimţite la intrarea în plată a venitului aferent lunii ianuarie 2018, respectiv în luna februarie. Scăderea netă va afecta, cu precădere, personalul cu venituri reduse sau situate la valoarea minimului brut pe economie (1.450 lei), adică aproximativ 75% dintre angajaţii MAI", se mai spune în comunicat.
Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.
Totodată, Executivul a aprobat şi actul normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.


Articole înrudite