20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetători europeni din mai multe state au găsit remedii pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor. UE a finanţat proiectul WOUNDMONITOR, ale cărui rezultate vor putea diminua numărul deceselor provenite din incendii – peste 400 înregistrate anual în spaţiul UE.

Proiectul WOUNDMONITOR, în valoare de 1,67 milioane de euro, a fost finanţat de UE, din fondurile destinate cercetării, ca urmare a numărului mare de decese cauzate de incendii înregistrat anual, la nivel european - peste 400 de persoane. Finanţarea proiectului a dus la crearea unui mic dispozitiv ce poate recunoaşte tipul de bacterii în doar câteva minute, prin identificarea
cantităţilor infime de gaz produs de aceste bacterii. În cadrul acestui proiect au colaborat cercetători din Germania, Italia, Lituania si Regatul Unit. Astfel, medicii vor putea identifica mai rapid bacteriile sau ciupercile dăunătoare prezente în leziunile victimelor, care pot provoca infecţii; vor putea stabili mai repede diagnosticul şi va fi grăbit cu mai multe zile procesul de vindecare. Identificarea bacteriilor care cauzeaza infecţiile s-a stabilit până în prezent prin teste microbiologice care durau câteva zile.
Cu cât diagnosticarea infecţiilor este mai rapidă, pacienţii pot fi trataţi mai rapid, ca urmare se vor reduce costurile de spitalizare. Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei pentru agenda digitală, a declarat: „În fiecare vară vedem imagini cu oameni grav raniţi în incendiile care izbucnesc în gospodării sau în păduri. Datorită sprijinului financiar al UE, tehnologia dezvoltată de WOUNDMONITOR va reduce timpul de diagnosticare şi va ajuta medicii să prescrie mai rapid tratamentul corespunzator.”
Majoritatea accidentelor de acest fel din spaţiul UE au loc acasă ori la locul de muncă, şi afectează în special batrâni şi copii. Stabilirea unui diagnostic timpuriu şi tratarea la timp a infecţiilor este critică pentru pacienţii cu arsuri. În ciuda progreselor realizate de medicina modernă, identificarea bacteriilor prezente în arsuri prin intermediul testelor microbiologice poate dura pâna la trei zile. Medicii pot decide tratamentul corespunzator abia după identificare. Instrumentul creat de cercetători poate identifica tipurile de bacterii pornind de la cantităţile infime de gaze volatile pe care acestea le emit şi care pot fi recunoscute olfactiv. Experţii au identificat mai întâi trei tipuri majore de bacterii, stafilococi, streptococi şi bacilul piocianic (pseudomonas), care provoaca aproximativ 80% din infecţiile depistate în arsuri. Apoi, au identificat substanţele chimice volatile emise de bacterii în momentul multiplicării. Cu ajutorul acestor informaţii, echipa de cercetare a proiectat un instrument (de marimea aproximativă a unei coli A4) care conţine opt senzori de gaze. Profilul reacţiilor senzorilor corespunde caracteristicilor substanţelor chimice prezente, care servesc la identificarea bacteriilor. Acest instrument complex, dar foarte compact, a fost testat într-un spital din Manchester (Regatul Unit) şi într-un spital regional din Kaunas (Lituania). Rezultatele au fost foarte satisfacatoare, iar cercetătorii au realizat o evaluare pozitivă a nivelului de risc al instrumentului. Mai multe societăţi comerciale vor să producă instrumentul WOUNDMONITOR. În prezent au loc negocieri pentru autorizarea utilizării acestuia în scopuri comerciale.
Centrul Europe Direct, din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi, oferă sursa acestui subict pentru cei care doresc să îl aprofundeze: www.ec.europa.eu


Articole înrudite