21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Managerii companiilor estimează reduceri de personal şi creşteri de preţuri pentru august-octombrie
Managerii companiilor estimează reduceri de personal şi creşteri de preţuri pentru august-octombrie
În cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, numărul de salariaţi va scădea, soldul conjunctural fiind de -16% pe total industrie prelucrătoare (-23% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Reduceri mari de personal sunt preconizate în sectorul de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46%, -45% şi respectiv -32%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).
În activitatea de construcţii se va înregistra, în august-octombrie, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%) şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -18%).
Managerii estimează o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mici, cu mai puţin de 50 salariaţi, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii vor creşte moderat (sold conjunctural +9%).
Pentru comerţul cu amănuntul se preconizează o diminuare a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -14%), volumul total al vânzărilor de mărfuri şi cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o tendinţă de scădere (sold conjunctural -13%, respectiv -16%). De asemenea, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -6%), dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).
Conform estimărilor din luna august 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). În acest sector se estimează, pentru august-octombrie, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 250-499 de salariaţi şi (sold conjunctural -20%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).


Articole înrudite