20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pesta porcină: Guvernul acordă despăgubiri şi stimulente
Pesta porcină: Guvernul acordă despăgubiri şi stimulente

Printr-o Hotărâre adoptată joi, 5 iulie 2018, de Guvern a fost reglementată metodologia unor despăgubiri ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară - ANSVSA, informează Mediafax.
„Decizia a fost luată ca urmare a evoluţiei agresive a pestei porcine africane în ţara noastră, care poate cauza pagube economice însemnate crescătorilor de porcine, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice”, menţionează ANSVSA, care anunţă, totodată, şi descoperirea unui nou focar, în judeţul Constanţa, după cele din Tulcea şi Insula Mare a Brăilei.

Care sunt modificările cuprinse în actul normativ

- în condiţiile în care există cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, în cadrul măsurilor aplicate pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, aceste animale să fie identificate şi înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare şi ucidere sau ucidere preventivă, pentru asigurarea trasabilităţii şi pentru acordarea despăgubirilor;
- definirea uciderii preventive ca metodă excepţională, aplicabilă în cazul lichidării rapide a focarelor de pestă porcină africană;
- exceptarea de la termenul de notificare de maxim 48 de ore pentru proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv;
- stabilirea documentelor care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv, în vederea acordării de despăgubiri.
Potrivit normativului, instituţiile publice responsabile cu implementarea măsurilor cuprinse în acest act normativ sunt: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în limita prevederilor bugetare aprobate acestei instituţii, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene.

Măsuri de control şi la animalele sălbatice

Tot pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite măsuri de control şi la animalele sălbatice, respectiv porcii mistreţi din zonele în care există focare de pestă porcină africană. În acest sens, a fost adoptată joi, în şedinţa Guvernului, o Hotărâre pentru completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, precum şi pentru completarea unor acte normative şi pentru modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr.1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora.
„Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic şi persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vânătorii primesc un stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condiţiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei. Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene”, menţionează ANSVSA.
Banii se acordă din bugetul ANSVSA şi sunt „sume care se rambursează în proporţie de 75% de Comisia Europeană”, precizează Autoritatea.
De asemenea, se acordă un stimulent persoanelor fizice care notifică Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene existenţa unor cadavre de porci domestici, respectiv existenţa unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităţilor, în cadrul sau în vecinătatea exploataţiilor şi asigură prezenţa animalului până la prezenţa până la venirea unui medic veterinar. În acest caz, potrivit ANSVSA, „stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare şi se acordă dacă virusul este confirmat de laboratorul de referinţă pentru pesta porcină africană”.

Un nou focar a apărut în judeţul Constanţa

În fine, ANSVSA mai anunţă că, tot joi, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Istria, judeţul Constanţa.
„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat. Au fost luate următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, precizează ANSVSA.
La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii. „Au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie - localitatea Istria cu o rază de 3 km - şi o zona de supraveghere cu o rază de 10 km: localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe. Totdată, s-au dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Autoritatea a mai comunicat că este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii. Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, încheia ANSVSA.


Articole înrudite